“Ahneus kasaa, kuolema tasaa.”

Koristellut pyhimykset (“jeweled saints”) ovat erikoinen kristinuskon historiaan liittyvä juttu, jossa Rooman katakombeista löydettyjä “pyhimysten” luurankoja lähetettiin Alppien ylitse Etelä-Saksaan ja muille katolisille alueille 1500-1600-luvuilla. Saksassa oletetut pyhimysten luurangot sitten koristeltiin ylettömillä rikkauksilla osana vastauskonpuhdistuksen tavoitetta palauttaa katoliselle kirkolle ja sen pyhimyksille niiden vaatima loisto. Lopputuloksena on kirkon vuosisatoja häpeissään piilottelema ilmiö, jossa luultavasti ihan tavallisten… Continue reading “Ahneus kasaa, kuolema tasaa.”

“Ja sodan koirat irroittaa”

Pienen väliamerikkalaisen Megeran tasavallan asiat ovat viime aikoina muuttuneet yhä huonompaan suuntaan. Commandante Manuel Ortega kaappasi vallan vuonna 1970, ja on 30-vuotisen hallituskautensa systemaattisesti keskittänyt maan luonnonvarat harvavaltaisen eliitin käsiin. Kansa näkee nälkää Ortegan solmiessa yhteistyösopimuksia kansainvälisten suuryritysten kanssa, mutta Ortegan Kansanarmeija ja sen pelätyt Mustat baretit pitävät huolta, ettei kansannousulla ole minkäänlaista mahdollisuutta. Ihmiskunnan toisen… Continue reading “Ja sodan koirat irroittaa”

Mitä korkea fantasia on?

Korkea fantasia (“high fantasy”) tarkoittaa sellaista kuvitteellista maailmaa, jossa yliluonnollisten elementtien määrä on suuri. Toisin kuin matalassa fantasiassa (“low fantasy”), on korkeassa fantasiassa pääasiassa ihmisen sijaan läpeensä maaginen maailma. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita D&D:n inspiroimaa “renaissance fair” -tyyppistä kampanjamaailmaa, jossa magian keinoin ylläpidetään hyväntahoista hallintoa ja kaupungin jätehuolto hoituu velhojen sopiviin paikkoihin taikomilla “kannettavilla… Continue reading Mitä korkea fantasia on?

Tracon 2014 – Arvio

Päivä oli kaunis Sorsapuistossa Tampereella kun kaksi jo kauhtuneempaa seikkailijaa asteli transdimensionaaliseen konventtiin. Olimme omaksuneet Niklaksen kanssa VanhaParta-Ropettaja roolimme niin täydellisesti, että meistä olisi voinut tehdä nettistrippisarjakuvaa.   On kerta kaikkiaan kummallista huomata, että joskus teinipoikana viime vuosisadalla juostuamme kirpparikamoissa lähimetsissä larppaamaassa, on se näin retrospektiivissä ollut osa ISOA JUTTUA! Loppuunmyyty Tracon 2014, joka ylitsevuotavan… Continue reading Tracon 2014 – Arvio

“Choose your adventure”, elää ja voi hyvin!

Tietokoneiden maailmasta löytyi jälleen raportoimisen arvoista: Törmäsin sattumalta Steve Jacksonin (mm. GURPsin ja Illuminatin tekijä, monen muun hyvän ohella asialla on siis brittiläinen (ei em. jenkki) Steve Jackson, joka on tehnyt mm. Velhovuoren aarteen toim. huom.) luomaan “choose your adventure” teokseen Sorcery!:n. Kyseessä on täppäyslaitteille tehdystä interaktiivisesta teoksesta, jonka tyyli tekee kunniaan wanhoille soolo-seikkailuille. Kyseinen… Continue reading “Choose your adventure”, elää ja voi hyvin!

Tracon Tampere-talossa 13.-14.9.

Järjestyksessään yhdeksäs Tracon järjestetään tänä viikonloppuna Tampere-talossa. Limun ropellukset tuskin ehtii aikataulullisista syistä mukaan vielä lauantaina, mutta sunnuntaina olisi tarkoitus jalkautua. Tapahtuma keskittyy roolipelejä enemmän animeen ja fandom-asioihin, mutta on luvassa pieni ja pippurinen roolipeliosuuskin, Sen tiimoilta voisi sunnuntaina käydä katsastamassa mm. Janne Kemppin luennon keskiaikaisista armeijoista, Darrell Hardyn Q&A:n sekä Miskan ja kumppaneiden Astraterra-juttuja.… Continue reading Tracon Tampere-talossa 13.-14.9.

Luke Crane interview

Luke Crane is a game designer best known for his roleplaying games The Burning Wheel and Mouse Guard. While Luke was visiting Finland for Ropecon 2014, I had a chance to play Lacuna with him and chat a bit about games. We also agreed to do a interview via email. Here’s the finished thing: Niklas: How did you… Continue reading Luke Crane interview

3 000 000 tekijänoikeusvapaata kuvaa kuvittamaan roolipelejäsi

Joku ehti linkittämään tähän Lokissakin juuri kun olin naputtelemassa tekstiä, mutta joitain teistä saattaa kiinnostaa että Flickr:n on ajettu 3 miljoonaa historiallista kuvaa vapaan käytön lisensseillä. Joukossa on kaikenlaisia kuvia, eikä niitä voi vielä hakea asiasanojen perusteella, mutta nopeallakin selailulla joukosta löytyi monta roolipelinäkökulmasta mielenkiintoista. Kuvia voi käydä katselemassa täältä. Tässä vielä muutamia helmiä joukosta: