The Fantasy Trip, taktinen taisteluroolipeli

Roolipelikeskustelun yksi haara on keskittynyt taktisiin taisteluihin keskittyneiden ja toisaalta mielikuvituksen varassa etenevien pelityylien vertailuun. Viimeistään D&D:n kolmos- ja neloslaitosten miniatyyripainotus teki selväksi, että D&D on peli, jota pelataan figuureilla. Tämän kaltainen kannanotto herättää tietysti myös vastalauseita. Heiluri on liikkunut jo piirun verran toiseen suuntaan, sillä D&D:n vitoslaitos enää pidä miniatyyrejä pakollisena osana pelaamista. Ei ehkä ole… Continue reading The Fantasy Trip, taktinen taisteluroolipeli

“Näytä, älä kerro” koskee myös pelaajia?

Pahimmillaan roolipelaaminen on vain nopanheittoa. Noppien heittelyssä ei sinänsä ole mitään vikaa, sillä järkevästi käytettyinä nopat toimivat kuten niiden on tarkoituskin: jännityksen nostattajina, epävarmuustekijöinä, jumalten johdatuksena. Näin on erityisesti taistelussa, varsinkin jos systeemi mahdollistaa sen, että pelaajahahmoilla on todellinen mahdollisuus kuolla tai muuten kärsiä heittojen seurauksena. Mutta jos nopanheittoja on liikaa, EIKÄ niillä ole tarpeeksi… Continue reading “Näytä, älä kerro” koskee myös pelaajia?

Mitä roolipelit olivat 1983?

Mitä roolipelit oikein ovat? Silmiini osui Micropost-nimisen julkaisun #2 vuodelta 1983, jossa Timo Pietilä selittää roolipelaamisen ja Dungeons & Dragonsin alkeita. Jutusta käy hyvin ilmi, kuinka hankalaa oli lopulta saada tietoa yhtään mistään täällä jumalan selän taakana vielä 1980-luvulla. Roolipelit näyttäytyvät jutussa jonakin tarunhohtoisena ja mielettömän siistinä (mitä ne tietysti ovatkin), eikä faktojen ja fiktion… Continue reading Mitä roolipelit olivat 1983?

Stephen Biestyn linnoja

Olen aina ollut heikkona erilaisia rakennelmia läpileikkauksin kuvaavia kirjoja kohtaan. Useimmiten niitä markkinoidaan lapsille eräänlaisina hupikirjoina, mutta kyllä ne useimmiten ovat niin täynnä asiaa, että voivat hyvin koristaa myös varttuneemman harrastajan kirjahyllyä. Läpileikkauskirjoja löytyy laidasta laitaan. Suosikkini tekijöistä on Stephen Biesty, joka on erikoistunut linnojen läpileikkauskuviin. Biestyltä on ilmestynyt ainakin upea kirja Stephen Biesty’s Cross-sections Castle… Continue reading Stephen Biestyn linnoja

Greyhawkin kartografiaa

Ooh, aikamoinen zoomattava kartta Greyhawkista löytyy täältä. Asialla on Anna B. Meyer -niminen kartografi, jonka jälki on suoraan sanottuna ällistyttävän hienoa. Vielä kun kartassa olisi heksoja, niin kaikki olisi hyvin, sillä tällaisenaan siitä on erittäin vaikea erottaa etäisyyksiä ja muuta. No, erittäin hienoa kartografiaa silti.