Alfred Bester 100 vuotta

Tänään (18.12.) tulee täyteen 100 vuotta scifikirjailija Alfred Besterin syntymästä.

Bester uudisti eläessään, varsinkin 50-luvun romaaneissaan, scifi-kerrontaa lisäämällä perinteisiin avaruusseikkailuihin aimo annoksen psykologista silmää ja tarinallista anarkismia. Besterin parhaiten tunnetut ja juhlituimmat teokset ovat edelleenkin kaksi 50-luvulla julkaistua romaania, vuoden 1953 The Demolished Man (Räjäytetty mies) ja vuoden 1956 The Stars My Destination / Tiger! Tiger! (Määränpäänä tähdet). Romaanit ovatkin sellaista scifin voittokulkua, että ne tuntuvat ihan yhtä tuoreilta nyt kuin 60 vuotta sitten.

Besterin kirjat eivät ole niinkään “kovaa” scifiä, vaan ne keskittyvät pikemminkin scifi-kerronnan uudistamiseen (Bester oli mm. konkreettisen runouden puolestapuhuja) ja henkilöhahmojensa psykologisen ulottuvuden problematisointiin, kuitenkin tutkien sellaisia teemoja ja tilanteita, jotka ovat täysin vieraita ns. vakavalle psykologiselle romaanille. Besterille tärkeintä olikin kehittää jotakin aivan uutta, johon tämä pyrki yhdistämällä modernia runoutta ja sarjakuvaestetiikka. Monet ovat myös nähneet Besterissä jonkinlaista esi-cyberpunkia, eikä väite ole niin kaukaa haettu.

The Stars My Destinationin julkaisemattomasta sarjakuvaversiosta. Kuva: http://ohdannyboy.blogspot.fi/2013/10/in-their-own-words-gully-foyle-best-sci.html
The Stars My Destinationin julkaisemattomasta sarjakuvaversiosta. Kuva: 20th Century Danny Boy 

Besterin tyyli on yhtä riisuttu ja hiljaisen toteava kuin Philip K. Dickinkin, eivätkä yhtäläisyydet jää siihen. Kummatkin tutkivat scifissään pikemminkin ihmismielen syövereitä kuin avaruuden kaukaisimpia rantoja. Dickin kerrontaan kun vielä lisää aimo annoksen campia ja sarjakuvaestetiikkaa, niin saa käsityksen Besterin tyylistä. Bester oli siis monipuolinen uudistaja, joka on saanut Harry Harrisoninkin toteamaan että “Bester was one of the handful of writers who invented modern science fiction”.

Besterin teosten käännökset ovat muuten suht kehnoja, joten kannattaa pitäytyä alkukielisissä. 50-luvun romaaneista The Stars My Destination on omasta mielestäni selkeästi parempi kuin The Demolished Man…

Leave a comment