Appendix N

D&D:n juuret ovat syvällä strategia- ja sotapeleissä. Gygaxin varhaisesta ludografiasta löytyvä Chainmail käsittelee keskiaika-aiheisia figuuritaisteluja. Pelin ensimmäiseen painokseen sisältynyt liite Fantasy Supplement sisälsi säännöt lohikäärmeille, haltioille ja magialle. Näiden sääntöjen pohjalta Dave Arneson veti maailman ensimmäisiä roolipelisessioita, joissa sankarit kolusivat Blackmooren alaisia luolastoja. Chainmail ja Fantasy Supplement (ja kolme vuotta myöhemmin D&D) olivat sääntöjärjestelmä, joka mahdollisti yhdessä pelaamisen uudella tavalla: roolipelaamisen.

Gary Gygaxin ja Jeff Perrenin Chainmail-miniatyyritaistelusäännöt julkaistiin ensimmäisen kerran 1971.
Gary Gygaxin ja Jeff Perrenin Chainmail-miniatyyritaistelusäännöt julkaistiin ensimmäisen kerran 1971.

D&D:n seikkailujen sisältö tulee kuitenkin muualta. Juuret johtavat vähintäänkin viime vuosisadan alussa julkaistuihin pulp-tarinoihin, joissa rohkeat seikkailijat kolusivat luolastoja aarteiden toivossa ja taistelivat pahoja maageja vastaan. Ehkä nykyisin parhaiten tunnettuja esimerkkejä ovat Edgar Rice Burroughsin Mars-tarinat ja Robert E. Howardin Conan. Usein tarinoiden sävykin on silkkaa D&D:tä, esim. Henry Kuttnerin 1930-luvulla kirjoitetuissa tarinoissa druidit tapaavat muita seikkailijoita majataloissa jne. Conanin ja muiden edustamaa fantasiakirjallisuuden alalajia kutsutaan sword & sorceryksi, eli miekka ja magia -kirjallisuudeksi, jonka suuri ystävä Gygaxkin oli. Näin Gygax itse kirjoittaa alkuperäisen AD&D:n Dungeon Masters Guiden Appendix N: Inspirational and Educational Reading -liitteessä ja listaa sitten D&D:n vaikuttaneet kirjailijat ja teokset:

The following authors were of particular inspiration to me. In some cases I cite specific works, in others, I simply recommend all of their fantasy writing to you. From such sources, as well as any other imaginative writing or screenplay, you will be able to pluck kernels from which will grow the fruits of exciting campaigns. Good reading!

Anderson, Poul: THREE HEARTS AND THREE LIONS; THE HIGH CRUSADE; THE BROKEN
SWORD
Bellairs, John: THE FACE IN THE FROST
Brackett, Leigh
Brown, Frederic
Burroughs, Edgar Rice: “Pellucidar” series; Mars series; Venus series
Carter, Lin: “World’s End” series
de Camp, L. Sprague: LEST DARKNESS FALL; THE FALLIBLE FIEND; et al
de Camp & Pratt: “Harold Shea” series; THE CARNELIAN CUBE
Derleth, August
Dunsany, Lord
Farmer, P. J.: “The World of the Tiers” series; et al
Fox, Gardner: “Kothar” series; “Kyrik” series; et al
Howard, R. E.: “Conan” series
Lanier, Sterling: HIERO’S JOURNEY
Leiber, Fritz: “Fafhrd & Gray Mouser” series; et al
Lovecraft, H. P.
Merritt, A.: CREEP, SHADOW, CREEP; MOON POOL; DWELLERS IN THE MIRAGE; et al
Moorcock, Michael: STORMBRINGER; STEALER OF SOULS; “Hawkmoon” series (esp. the
first three books)
Norton, Andre
Offutt, Andrew J.: editor of SWORDS AGAINST DARKNESS III
Pratt, Fletcher: BLUE STAR; et al
Saberhagen, Fred: CHANGELING EARTH; et al
St. Clair, Margaret: THE SHADOW PEOPLE; SIGN OF THE LABRYS
Tolkien, J. R. R.: THE HOBBIT; “Ring trilogy”
Vance, Jack: THE EYES OF THE OVERWORLD; THE DYING EARTH; et al
Weinbaum, Stanley
Wellman, Manley Wade
Williamson, Jack
Zelazny, Roger: JACK OF SHADOWS; “Amber” series; et al

Listasta löytyy monia fantasian nykyisinkin suuria nimiä, kuten Tolkien, Lovecraft ja Howard, mutta myös monia sellaisia kirjoittajia joista nykyisin tiedetään vähemmän. Gygax itse mainitsee suurimmiksi D&D:n innoittajiksi “Camp & Pratt, R. E. Howard, Fritz Leiber, Jack Vance, H. P. Lovecraft, and A. Merritt”, jotka nimeen omaan kirjoittivat sword & sorceryä tai sen jonkinlaista muunnelmaa. Vancen taiturimaisesti kirjoitettuja tarinoita pikareskisankari Cugelista käsittelin jo hieman aikaisemmin. Fritz Leiberin Fafrhd-barbaarin ja tämän varaskaverin Gray Mauserin seikkailuista ja Howardin Conan tarinoista löytyy sävyltään ja sisällöltään ihan ilmiselviä D&D-seikkailujakin, jotka on parhaimmillaan julkaistu puoli vuosikymmentä ennen D&D:tä.

Fritz Leiberin Lankhmar-sarjan sankareiden Fafrhdin ja Gray Mauserin koettelemukset pahuuden temppeleissä ja korruptoituneissa kaupungeissa olivat tärkeä vaikuttaja D&D:n taustalla.
Fritz Leiberin Lankhmar-sarjan sankareiden Fafrhdin ja Gray Mauserin koettelemukset erilaisissa pahuuden temppeleissä ja korruptoituneissa kaupungeissa olivat tärkeä vaikuttaja D&D:n taustalla.

Jos on kiinnostunut Appendix N:n vaikutuksesta Gygaxin omaan kirjoittamiseen (Gord the Rogue, Magister Setne Inhetep), kannattaa lukea Pathinderiä julkaisevan Paizon pomon Erik Monan hieno esipuhe How Gary Gygax’s Bookshelf Changed the World, joka löytyy Gygaxin The Anubis Murdersin Planet Stories-uusintapainoksesta.