Gygax 75 Challenge

Ray Otus on valmistellut hauskan työkalupakin maailmankehitykselle, eli ns. Gygax 75 -haasteen. Haaste perustuu Gary Gygaxin vuonna 1975 julkaisemaan artikkeliin “How to Set Up Your Dungeons & Dragons Campaign – and Be Stuck Refereeing It Seven Days per Week until the Wee Hours of the Morning!” Kyseessä on varsin seikkaperäinen ja pedagoginen esitys siitä mitä Gygax-tyylisen kampanjan perustaminen vaatii, ja se sopii yhä edelleen hyvin opettamaan hiekkalaatikkokampanjan tekemistä. Gygaxin ohjeessa on viisi askelta, joiden mukaan kehitetään 1) kampanjan yleiskonsepti, 2) kartta, 3) luolasto, 4) kaupunki ja lopulta 5) koko maailma.

Gygax suosittelee aluksi kehittämään kampanjalle oman konseptinsa, jonka voi kuvata muutamalla ranskalaisella viivalla. Se voi tarkoittaa vaikkapa viikinkiteemaista kampanjaa, tai vaikkapa kampanjaa jossa ei ole lainkaan pappistaikuutta. Sen jälkeen on tarkoitus kehitellä kampanjaympäristö, joka tapahtuu helpoimmin piirtämällä siitä kartta heksapaperille. Kartalla pitää näkyä yksi keskeinen kaupunki tai muu asutuskeskus ja ainakin yksi seikkailulokaatio kuten luolasto tai vastaava. Kolmanneksi Gygax suosittelee luomaan luolaston tai vastaavan seikkailulokaation, jossa on yhdestä kolmeen kerrosta. Tärkeää on että jokaisella kerroksella on oma teemansa tai muu tunnistettava piirteensä

Sen jälkeen on syytä palata kartalle piirretyyn kaupunkiin ja määritellä miten ja millä tasolla siellä on saatavilla parannusta, lepomahdollisuuksia ja apuvoimia kuten kätyreitä. Samalla on syytä määritellä keskeisten EPH:n taustat ja motiivit. Viimeisenä Gygax suosittelee kehittämään laajempaa maailmaa, esim. määrittelemällä muutama keskeinen jumalhahmo, syventymällä kosmologisiin pohdintoihin tai piirtämällä kokoainen maailmankartta. Näitä viimeisen askeleen toimenpiteitä ei kuitenkaan missään nimessä tarvitse saada kaikki valmiiksi ennen ensimmäistä pelikertaa, vaan ne voivat aivan hyvin täydentyä kampanjan edetessä.

Ray Otuksen työkalupakkiin sisältyy myös haaste, jonka mukaan suoritetaan Gygaxin viisiosainen ohje yksi osa viikossa. Katsotaan ehtisinkö tekemään vastaavanlaisen kehitelmän jostakin kampanjaideastani, se voisi olla ihan hauskaa kesäpuuhaa. En varmaankaan ehdi aloittamaan vielä tällä viikolla, mutta ensi viikosta lähtien voisin lähteä edistämään tätä. Ja ideanahan on tietysti se ettei työvaiheita kannata miettiä liikaa, vaan että tunnissa tai kahdessakin saa aikaiseksi ihan riittäviä tuloksia. Palataan siis tähän!

Leave a comment