Onneksi olkoon, Gary Gygax!

Jos Dungeons & Dragonsin toinen keksijä ja roolipelaamisen alkuaikojen todellinen primus motor Gary Gygax olisi edelleen keskuudessamme, olisi tänään hänen 76-vuotispäivänsä. Gygaxin panosta roolipelaamisen kehittymisessä, ja varsinkin sen leviämisessä kaiken kansan ilmiöiksi, on vaikea liioitella.

Jo nuorena fantasiakirjallisuudesta ja historiasta innostunut Gygax uppoutui yhä syvemmälle strategiapelien maailmaan 1960-luvun puolivälissä. Gygax kirjoitteli ahkerasti alan pienlehtiin, kehitteli omia sääntövarianttejaan ja julkaisi yhteistyössä muiden kanssa strategiapelejä kuten Alexander the Great, Dunkirk: The Battle of France, Tractics ja Dave Arnesonin kanssa kirjoitettu laivastosotapeli Don’t Give Up the Ship!

640px-Gary_Gygax_Gen_Con_2007
Gary Gygax vuonna 2007. Kuva: Wikimedia Commons

Myöhemmin Gygax kiinnostui yhä enemmän keskiaikaisista miniatyyritaistelupeleistä, joihin hän alkoi vähä vähältä yhdistellä fantastisia elementtejä. Gygaxin kiinnostus fantasiaan ja sen trooppeihin näkyi myös hänen pienlehdissä julkaisemissaan novelleissa ja tarinoissa. Yhdessä Jeff Perrenin kanssa kirjoitettu ja vuonna 1971 julkaistu Chainmail oli Gygaxin ensimmäinen fantastinen peli, jonka vaikutus näkyy vielä vahvasti Dungeons & Dragonsin ensimmäisessä laitoksessa

Kuultuaan Dave Arnesonilta tämän Blackmoor-kampanjasta, jossa pelaajat ohjasivat yksittäisiä sankareita, jotka tutkivat Blackmoor-linnan alaisia luolastoja, innostui Gygax kirjoittamaan Arnesonin muistiinpanojen perusteella vuonna 1974 julkaisemansa ensimmäisen Dungeons & Dragons -laitoksen. Siinä pelaajat ohjasivat fantasiarmeijoiden sijaan yksittäisiä sankareita, kuten taistelijoita, pappeja ja taikureita, näiden tutkiessa luolastoja ja taistellessa hirviöitä vastaan aarteiden toivossa. Loppu on, kuten sanotaan, historiaa…

1 comment

Leave a comment