Onneksi olkoon, Bob Bledsaw!

Olen jo aikaisemmin kirjoitellut muutamista Dungeons & Dragonsin kehityksen kannalta olennaisista henkilöistä, kuten Gary Gygaxista, Dave Arnesonista ja Tom Moldvaystä. Tällä kertaa on vuoro juhlia Bob Bledsaw:n, tarunhohtoisen Judges Guild roolipelikustantamon perustajan, syntymäpäivää. Jos Bledsaw ei olisi menehtynyt syöpään vuonna 2008, olisi hän tänään juhlinut 73-vuotissyntymäpäiväänsä.

Bob Bledsaw perustamansa firman edessä. Kuva: dragonsfoot.org /
Bob Bledsaw perustamansa firman edessä. Kuva: Dragonsfoot.org / jamesmishler

Bledsaw tunnetaan parhaiten Judges Guild -roolipelikustantamosta, jonka hän perusti vuonna 1976 ystävänsä Bill Owenin kanssa, saatuaan TSR:ltä luvan julkaista Dungeons & Dragonsin tukimateriaaleiksi karttoja ja “play aideja”. Bledsaw oli aloittanut luolamestarina vuotta aikaisemmin ja vetänyt pelejä innostuneille ystävilleen. Siinä ohessa hän oli kehittänyt omaa Tolkienin Keski-Maahan perustuvaa maailmaansa. Kaveripiirin vastaanotto taisi yllättää tuoreen pelinjohtajan, ainakin jos muistiin on luottaminen:

“I had a gigantic dining room table which was filled with gamers and around thirty or more spectators from the local college and high schools. My original group began to beg me to run a session everynight and even tried chasing me down the road in automobiles when on family outings.” – Bob Bledsaw

Judges Guildin julkaisut saivat alkunsa vuonna 1976 The City State of the Invincible Overlord -kaupunkimoduulista, jonka valtava suosio yllätti tuoreen firman perustajat. Sen jälkeen julkaiseminen lähti nopeasti aikamoiseen vauhtiin, lähinnä Bledsawn käsittämättömän tuotteliaisuuden ansiosta. Ja kyllä firma sitten julkaisikin! Julkaisuissa Bledsaw kehitti oman uskomattoman yksityiskohtaisen maailmansa, joka sai pian nimen Fantastic Wilderlands. Se on ainakin omasta mielestäni edelleen parasta kampanjamateriaalia, jota roolipeleille on julkaistu.

Kansitaidekin on upeaa. Kuva: mboone.tripod.com
Kansitaidekin on upeaa! Kuva: mboone.tripod.com

Bledsawn tuotteliaisuus ei jäänyt siihen. Kerrotaan myös, että hän olisi vastuussa myös aika suuresta osasta alkuperäisen Dungeon Masters Guiden sisällöstä, sillä Bledsaw lähetti vuonna 1978 Gygaxille satoja sivuja muistiinpanojaan, jotta tämä liittäisi ne työn alla olevaan sääntökoosteeseensa. Tieto sääntöjen ja taulukoiden alkuperäisistä kehittäjistä ei kuitenkaan koskaan päätynyt julkaistuun Dungeon Masters Guideen asti. Tämä tieto löytyy ainakin Designers & Dragonsista.

Bob Bledsaw Ray Harryhausenin kyklooppinaamari päässään vuonna
Bob Bledsaw Ray Harryhausenin kyklooppinaamari päässään vuonna 1981. Kuva: flickr / Bob Bledsaw

Parhaimmillaan Judges Guildilla oli 42 työntekijää ja se puski ulos julkaisua toisen perään. Yhteensä niitä kertyi satoja. Siitä huolimatta yritys jäi pian jälkeen roolipelialan kehityksestä. Kun taitto ja ulkoasu eivät enää vastanneet kysyntää, romahti myyntikin, vaikka sisältö useimmiten oli ihan samaa taattua laatua kuin aikaisemminkin. Vuoteen 1985 mennessä yhtiö lopetti käytännössä toimintansa.

Judges Guildin materiaalia on ollut jälleen saatavilla vuodesta 1999 lähtien. Firman sivulta löytyy osa materiaalista, ja loput voi sitteen ostaa drivethrurpg.comista.

Leave a comment