Dunsanyn shakki

Edward John Moreton Drax Plunkett, eli Dunsanyn 18. paroni, oli paitsi mestarillinen fantasikirjailija, joka innoitti Weird Tales mestareiden Lovecraftin, Howardin ja Clark Ashton Smithin lisäksi myös Tolkienia, monen muunkin alan mestari. Nykyisin Dunsany tunnettaan erityisesti kirjailijana, mutta omana aikanaan hän niitti mainetta myös mm. kriketti-, ammunta- ja shakkimestarina.

Dunsany oli monipuolisesti oppinut. Mitä muutakaan voi odottaa tämänlaisessa linnassa elämänsä asuneelta? Kuva: geograph.ie
Dunsany oli monipuolisen oppinut. Mitä muutakaan voi odottaa tämänlaisessa linnan asukilta? Kuva: geograph.ie

Dunsany tunnetaan nykyisin ennen kaikkea ylevällä ja sadunomaisella tyylillä kirjoitetuista novelleistaan, joissa seikkailee outojen rotujen edustajia, satuolentoja ja muuta. Myöhemmin Dunsany kirjoitti myös romaaneita, joista tunnetuin lienee The King of Elfland’s Daughter, jonka Vaskikirjat on julkaissut Johanna Vainikainen-Uusitalon suomennoksena nimellä Haltiamaan kuninkaantytär.

Dunsanyn shakissa valkoisella on vain sotilaita. Kuva:
Dunsanyn shakissa valkoisella on vain sotilaita. Kuva: unwinnable.com

Dunsany oli myös innokas shakin pelaaja, joka muistetaan shakkipiireissä vielä nykyäänkin Dunsanyn shakkina tunnetusta shakkivariantistaan. Olen viime aikoina ollut varovaisen kiinnostunut shakista, ja aiheesta luettua on alkanut kiinnostaa myös erilaiset pelin variantit. Dunsanyn shakki eroaa useimmista muista shakkivarianteista siinä, että siinä ei ole perinteisistä säännöistä poikkeavia nappuloita. Dunsanyn shakki on muuten yhtenäinen perinteisen shakin sääntöjen kanssa, mutta valkoisella on käytössään vain sotilaita, jotka asetellaan kuvan mukaisella tavalla. Kaikki nappulat liikkuvat kuten perinteisessä shakissa, mutta valkoiset sotilaat eivät voi ensimmäisellä siirrollaan käyttää kaksoisaskeletta.

Ennen kuin lähtee haastamaan muita pelaajia voi Dunsanyn shakkia kokeilla vaikkapa tällä Java-ohjelmalla.

Leave a comment