Ensikosketus ja laatikostaotto: Steam Controller & Steam Link

8-1000x520Hieman tavoistamme poiketen tällä kertaa esittelyssä on hardwarea, mutta kyseessä on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen avaus videopelien kentällä, että siihen tutustuminen tuntui vähintäänkin vaivan arvoiselta. Kyseessä on Valven uusi peliohjain ja Link-pömpeli, joka yhdistää PC-koneesi olohuoneen telkkariin. Hintaa molemmilla on kappaleelta noin 50€ tällä hetkellä.

Itse kiinostuin aiheesta koska halusin päästä pelaamaan kotisohvalle pojan kanssa PC:llä olevia pelejäni (Rocket League täältä tullaan!). Toki myös illan viettäminen puolison kanssa sohvalla köllötellessä pelejä pelaillen, eikä koneen taakse kätkeytyneenä, kuulostaa varsin hyvältä!

Steam Controller:

Valven uudesta ohjaimesta tekee erikoisen siinä ohjaamiseen käytetyt haptiset touchpadit, eli pienellä feedback -värinällä tai ratinalla varustetut hieman kuperat mattaiset -ohjainpinnat, jotka voivat simuloida hiiren käyttöä näpärästi. Tuntuma on hyvin samanlainen kuin applen koneiden trackpädeissä. Ohjainten käyttäminen tuntuu yllättävän luontevalta hiiren korvikkeelta, sillä vaimea ratina kertoo sormella ohjailemisen voimasta ja esim kursorille saa sormella annettua inertiaa, jolloin liike ei pysähdy heti, kun irrotat sormen pinnalta, vaan jatkaa kuin olisit pyritellyt pallo-ohjainta, joka vielä pyörii hieman annettuasi sille vauhtia, voimasta riippuen. Tulee ihan mieleen vanhat kunnon pallohiiret.

Ensikosketus ohjaimeen tuntuu tukevalta. Materiaalit ovat laadukkaat, erityisesti ohjaamisen tarkoitetut osat, nappulat, tatit ja kosketuspinnat, ovat hyvän tuntuisia. Vaikka ohjain onkin tukeva niin silti siinä on hieman erikoinen kolkko ja ontto tuntu, joka korostuu erityisesti kosketuslevyjen palaute-ratinan suhteettoman kovaksi voimistuneena äänenä ohjaimen “kaikukopassa”, myös nappien ja liipasiemien painalluksen äänet ovat tämän vuoksi yleisellä ohjainten tasolla melko kovaääniset. Ei mitään niin vakavaa, ettenkö voisi elää sen kanssa, mutta selkeä parannuksen paikka.

Tutkitaanpa hieman mitä laatikoista löytyy.

 

IMG_5150
Laatikko valmiina avaamiselle.
IMG_5153
Sisältä löytyy ohjain…
IMG_5154
.. koneeseen tai Linkkiin laitettava potikka sekä patterit ohjaimeen..
IMG_5155
… sekä usb-johto ja potikalle kiinnityspömpeli, jonka saa johdon päähän tarvittaessa, usb-johto sekä pikaopas.
IMG_5202
Liipasimia ohjaimessa on 2 x 2 etusormille ja kahvoissa on alla molemmissa myös yhdet liipasimet muille sormille. Patterit tulevat luukun alle, joka aukeaa näppärästi vipusesta.

Steam Link:

Steamin link on siis telkkariin ja verkkoon (joko johdolla tai Wi-Fillä) yhdistyvä laite, joka haistelee samassa verkossa olevat PC:t, joissa on steam käytössä. Link pystyy streamaamaan koneen ruudun sisällön lähes täysin viiveettömästi telkkarin ruudulle, jolloin pystyt pelaamaan ja käyttämään PC:n ohjelmia kotisohvalta.

IMG_5163
Linkin laatikko on viehättävästi hyvin samanlainen kuin ohjaimen.
IMG_5164
Link on näpsäkkä, ja yllättävän raskas.
IMG_5165
Sisältä löytyy myös pikaohjeet…
IMG_5167
…vaihtovirtapistokkeet joka lähtöön…
IMG_5168
..virtalähde, verkkokaapeli ja HDMI-piuha.
IMG_5203
Laitteen takaa löytyy liittiminä (vasemmalta) virtapiuha, 2 x USB3, Lan sekä HDMI
IMG_5204
Kyljessä on vielä yksi USB2(?) paikka. Näppärä esim. ohjaimen potikalle.
IMG_5169
Laatikot sulassa sovussa.

 

Asennus:

Sitten on aika ryhtyä toimeen, eli kuinka saadaan koneelta telkkariin kuva näkymään. Oma setuppi on siinä mielessä erikoinen, että minulla on tietokoneella käytössä 3 x vanhoja monitoreja Nvidian surroundilla, maksimi resot on 1280 X 1024 ja kuva suhde on 4:3. Telkku taas on perus samsungin HD-möllykkä, jossa reso on standardi 1920 x 1080 kuvasuhde 16:10. Saa nähdä miten käy?

Link tukee myös XBOX 360 langatonta ja langallista ohjainta. Myös oman langattoman sovittimen kohdalla on hienoinen kysymysmerkki, sillä netistä “virallisena” ostamani langatonvastaanotin -potikka on ilmeisesti joku halpa Kiina-kopio, vailla laitteen sisäisiä sertifikaatteja, joka toimii mutta vaatii manuaalista ajureiden asentelua koneen puolella eikä windows asenna sitä automaagisesti.

Katsotaan miten homma sujuu..

IMG_5171
Laitetaan ensin steami päälle kotikoneesta.
IMG_5175
Ohjaimet valmiina.
IMG_5176
Ja eikun virtajohdon paikkaa etsimään.. oiskohan tossa joku lani-piuhakin vapaana…
IMG_5177
Valot syttyy, alku on lupaava..
IMG_5179
Kuvaa tulee myös telkkariin. Pakollinen day 1 päivitys (industry standard).
IMG_5182
Jaahas, pitää ilmeisesti laitaa ohjain kiinni.

 

IMG_5184
IMG_5183 Potikka sisään ja ohjain päälle, homma jatkuu.
IMG_5185
Link antaa koodin joka pitää käydä naputtamassa kotikoneelle.
IMG_5186
Koneelle päästyäni minua tervehtii koodin syöttöruutu.
IMG_5187
Palatessani takaisin olohuoneeseen minua tervehtii tietokoneen ruutu streamattuna suoraan telkkariin! Avot! Heittämällä! Tosin työpöytä streemaantuun monitorin resolla ja jättää mustat palkit sivuun. Katsotaanpas jos laittaa steamin “Big Picturen” päälle mitä tapahtuu…
IMG_5188
Noniin! Hyvin toimii! Se oli kieltämättä todella helppo asennus.
IMG_5190
Kyseenalainen XBOXin Kiina-kopio potikkakin lähtee toimimaan heittämällä, erinomaista! Myös tätä ohjainta voi käyttää “Big Picturessa” ohjailuun. Hienoa!
IMG_5191
Alan asentaa telkkarin kautta “Legend of Grimrock 2″sta, hertsit menevät ruudulla kameralla kuvattuna oudoksi, vaikka ruutu näyttää silmään samalta. Pitänee mennä koneen puolelle ottamaan kuvia.
IMG_5194
GOGista ostamani Grimrock on nyt asennettu.
IMG_5195
Lisätään se steam-kirjastoon.
IMG_5196
Kas näin..
IMG_5197
Ja sieltähän se löytyy myös olohuoneen “Big picturesta”.
IMG_5198
Resoluutio palaa kuitenkin tietokoneen näytön resoluutioon, mutta en valita lainkaan, pitänee ostaa 16:10 monitori 😉
IMG_5199
Ohjainta saa säädettyä haluamilleen nappuloille. Laitan “Q”n ja “E”n liipasimille niin voin liikkua tatilla eteen, taakse ja straffaita sivuille ja liipasimilta kääntyy oikealla ja vasemmalle. Oikean puoleinen kosketuslevy toimii kursorin ohjaamiseen ja toinen liipasimista oikeana hiiren nappulana. kätevää.
IMG_5200
Kyllä vaan. Se toimii hyvin.

 

Kaikki lähti toimimaan todella vaivattomasti huolimatta hienoisista epäilyksen aiheistani. Vaikka kosketuslevy ei ole aivan yhtä näppärä kuin hiiri, on se hyvin lähellä sitä kuitenkin. Ottaen huomioon sohvan mukavuuden, on vaikea valittaa lainkaan. Tehdäänpä vielä yksi pikatesti, jos laitan Civ5 päälle koneelta ja jatkan peliä olohuonessta.

 

IMG_5206
Civ päälle tietokoneelta ja äkkiä olohuoneeseen.
IMG_5207
“Game in progress”..Jännitys tiivistyy.
IMG_5210
Link käynnistyy kuitenkin valikkoon, mutta katsotaanpa mitä tapahtuu jos alan pelaamaan peliä tätä kautta?
IMG_5208
Kyllä vain! Juoksen epäuskoisesti katsomaan koneelle onko peli sama, ja totean kuinka ohjain liikuttelee monitorilla kursoria! Erinomaista!
IMG_5209
Ja eikun pelaamaan. Resoluutio on tosin jälleen sama kuin tietokoneen monitorilla, pitää tosiaankin harkita uuden 16:10 näytön hankkimista…

 

Ensikosketuksen arvosana: Erinomainen!

Leave a comment