Järjettömän hienoja karttoja!

Jotkut kartat ovat hienompia kuin toiset ja Guillaume Tavernierin älyttömän hienot luomukset ovat ihan siellä kärkipäässä. Tavernier piirtää äärimmäisen yksityiskohtaisia ja realistisia, mutta samalla miellyttävän fantastisen näköisiä rakennuksia, joita voi hyödyntää vaikkapa pelaajien tai vihollisfaktioiden tukikohtina, tai miksei vaan puhaltamaan henkeä pelaajia ympäröivään maailmaan. Kannattaa tutustua hänen sivuunsa täällä tai liittyä Patreoniin täällä.

Kuva: Guillaume Tavernier.
Kuva: Guillaume Tavernier.

Hienojen keskiaikaishenkisten talojen ja linnojen lisäksi Tavernieriltä löytyy luolastoja, joissa liikutaan ilahduttavasti kaikissa kolmessa ulottuvuudessa. Karttojen kolmiulotteisuus mahdollistaa ihan uudenlaisia taktisia tilanteita ja tuo pelaamiseen myös entistä kiehtovamman tutkimusaspektin.

Kun seikkailijat ja viholliset voivat liikkua myös pystysuunnassa, syntyy tuoreita taktisia tilanteita, joissa ei vain kohdata 10′ levyisissä käytävissä, vaan joissa ympäristö täytyy huomioida entistä tarkemmin. Jos vihollisen jousimiehet väijyvät ylhäällä pimeydessä tai lentävien vihollisten pesä on ylhäällä saavuttamattomissa, täytyy pelaajien aktivoitua pohtimaan miten kohtaavat jatkuvasti muuttuvat haasteet. Pelin laatu luultavasti paranee kun pelaajat saavat miettiä päänsä puhki miten pääsevät käsiksi eri tasoilla väijyviin vihollisiin ja aarteisiin.

Vaikka Tavernierin kartat ovat upeita, ei aina tarvitse liikkua niiden kaltaisella tarkkuusasteella. Yksinkertainenkin kahden eri tason luolasto on jo paljon mielenkiintoisempi kuin sellainen, missä kaikki huoneet ovat samassa tasossa. Kannattaa siis liittää luolastoihin temppeleiden ylhäisiä parvekkeita, toisensa eri tasoissa risteäviä käytäviä ja ylhäällä kulkevia vartioreittejä.

Kuva: Guillaume Tavernier.
Kuva: Guillaume Tavernier.

Vaikka kuolaan Tavernierin kuvien perään, on analyyttinen puoli minusta samalla sitä mieltä että liialliset yksityiskohdat kartoissa monimutkaistavat pelaamista liikaa. Selkeys on kaikkein oleellisin ominaisuus myös karttojen kohdalla, varsinkin jos pelinjohtajan on jollakin tavoin tarkoitus kuvailla paikkoja pelaajille. Ei siis kannata kiinnittää liikaa huomiota pieniin nippeleihin ja yksityiskohtiin, vaan kokonaisuuteen ja pelattavuuteen. Siitä huolimatta Tavernierin kartat ovat ehdottoman suositeltavia!

 

Leave a comment