Miten seikkailuja kirjoitetaan, osa 2: tietokoneroolipelit

Roolipelit elivät 70-luvulla käsi kädessä yliopistojen keskustietokoneiden kanssa, mistä kertoo ehkä parhaiten se, kuinka varhaisia D&D-aiheisia tietokonepelejä syntyi 70-luvun lopulla kuin sieniä sateella. Kun kotimikroja alkoi 80-luvun vaihteessa tulla markkinoille yhä enemmän, muodostui roolipeleistä ja niitä emuloivista tietokonepeleistä niiden keskeistä sisältöä. Myös Suomen kotimikropiireissä puhuttiin Adventure-peleistä, jolla tarkoitettiin ensimmäisen tekstiseikkailun Colossal Cave Adventuren tyylisiä pelejä.

Internet Archivesta löytyy tätä nykyä jenkkiläisen Creative Computing -lehden kaikki numerot. Heinäkuun numerossa 1980 käsitellään miltei yksinomaan Adventure-pelejä. Lehdestä löytyy erilaisten Adventure-pelien mainoksia vaikka kuinka, ja toki myös ohjeet oman pelin tekemiseen. Erityisesti roolipelien kuvaus on näin jälkikäteen herkullista luettavaa. Ehkä eniten minua ilahduttaa se, että ihan samalla tavalla pelaamme edelleen! Tässä siis roolipelien kulttuuriperintöä parhaimmillaan:

DM: “You are at an intersection of two corridors, one running north-south and the other east-west.”
Player: “We look north.”
DM: “The corridor extends as far as you can see (30 feet) . There is a door in the West wall 20 feet down the corridor.”
Player: “We approach the door and the thief listens at it.”
DM: “The door is a stout oaken door and nothing is heard from beyond.”
Player: “We try to open the door.”
DM: “It’s locked.”
Player: “The thief tries to pick the lock.”
DM: “It was a simple lock and he succeeds.”
Player: “We open the door and the two fighters step in, ready for battle.”
DM: “You see a room, 30 by 40 feet in size. The door you just entered was in the middle of the 30 foot wall. This room appears to be some sort of burial vault. There are at least a dozen coffins resting on low pedestals spaced throughout the room. Four of the coffins’ lids are rising. Skeletons are emerging from them, and a voice seems to come from nowhere booming, ‘Who dares disturb the tomb of Kings?’ The skeletons have picked up swords and are advancing on the party in a menacing manner.”

 

Leave a comment