The CRPG Book Project

Vapaaehtoisvoimin kasattu The CRPG Book Project on erinomainen katsaus tietokoneroolipeleihin läpi aikojen, ja osoitus siitä kuinka digipelienkin puolella tapahtuu välillä kiinnostavia asioita. Kirjassa ei käsitellä vain viime vuosien kaupallisia tietokoneroolipelejä, vaan mukana on genren pitkä historia ja pelien monipuolinen kirjo. Mukana on lisäksi muutamia oivaltavia esseitä esim. kartoittamisen merkityksestä, roolipelien historiasta ja PLATO-peleistä, joista olen vissiin kaikista kirjoittanut itsekin. Todella hyvä kirja, siis!

Itselle Pool of Radiance tuli tutuksi kuusnepalla. Kuva: MobyGames

Erityisesti ilahdutti että omat viime aikojen suosikkini UnderRail (2015) ja NEO Scavenger (2014) ovat mukana, mutta on kirjassa myös monia muitakin suosikkeja aikojen takaa. Dungeon Master (1987), Phantasie III: The Wrath of Nikademus (1987), Pool of Radiance (1988), Eye of the Beholder (1990),  ADOM (1994), Fallout 2 (1998), Baldur’s Gate (1998), Jagged Alliance 2 (1999), Plansescape: Torment (1999), Neverwinter Nights (2002), The Temple of Elemental Evil (2003), Dwarf Fortress (2006) ja Dark Souls (2011) ovat kaikki tuttuja ja itselle tärkeitä pelejä. Kirjan pieteetillä käsittelemät Wizardryt ja Ultimatkin ovat tuttuja, mutten ikinä sukeltanut niihin kovinkaan syvälle. Ehkä nyt olisi aika?

Ihanan selkeää grafiikkaa The Heart of Uukrul -pelistä. Kuva: MobyGames

Vaikka monia tietokoneroolipelejä onkin tullut pelattua, en toki tiennyt kaikkea kirjassa käsiteltyä ennestään. Minulle aikaisemmin tuntemattomia, mutta hyvin kiinnostavia pelejä ovat mm. The Dark Heart of Uukrul (1989), jonka puzzlepainotteinen luolastosuunnittelu teki vaikutuksen jo kirjan kuvausten perusteella. D&D:n 3.5-laitokseen perustuva, Pierre Beguen yksinään kehittämä luolastorymyäminen Knights of the Chalice (2009) oli minulle aikaisemmin täysin tuntematon peli, johon pitää pikimmiten tutustua.

Knights of the Chalice on uskollinen tietokonepelisovitus D&D:n 3.5-laitoksesta. Kuva: Heroic Fantasy Games

Oli kirjassa paljon muutakin kiinnostavaa. Lone Wolf -seikkailukirjat tietokonemuotoon muuntava Seventh Sense (2008) on oivallinen osoitus vanhojenkin pelimuotojen kiinnostavuudesta tietokonepeliaikana. Hölmösti nimetty 7.62 High Calibre (2007) on ilmeisesti Jagged Alliance 2:n hengelle uskollinen FPS-palkkasoturipeli, joka menee sekin pelattavien pelien listalleni. Eamon (1980) on avoimen lähdekoodin peli kohta neljän vuosikymmenen takaa. Eamoniin löytyy kymmeniä pelaajien tekemiä omia seikkailuita, joten se tarjoaa varmasti seikkailtavaa pitkäksi aikaa. Ja mikä parasta, on Eamonin lähtökohtaisesti cross-genre, niin että samalla hahmolla voi seikkailla tieteismaailmoissa tai fantasiaympäristössä, aivan kuten tykkään!

Seventh Sense tuo Joe Deverin Lone Wolf -seikkailukirjat tietokoneelle. Kuva: Project Aon Forum

Pelien lisäksi The CRPG Book Project on tupaten täynnä muutakin tietoa, kuten kuvauksia julkaisemattomista peleistä, modeja, erilaisia top-listoja ja paljon muuta. Kokonaisuudesta puuttuu oikeastaan vain kotimainen UnReal World, jota ainakin Guinnessin ennätysten kirja tituleeraa pisimpään yhtäjaksoisesti kehitetyksi tietokoneroolipeliksi. Tästä pienestä puutteesta huolimatta kirja on ehdotonta luettavaa kelle tahansa tietokone- ja roolipelien ystäville!

Leave a comment