Muinaisten luolastojen tutkimista

Luolastot ovat D&D-tyyppisen roolipelaamisen suola, eikä liene mikään ihme että niitä on käsitelty monesti myös Limun Ropelluksissa. Vaikka luolastot ovat keskeinen osa kaikenlaista pelaamista, on harva kuitenkaan kovinkaan perillä siitä miten nykyisen kaltaiset luolastot syntyivät harrastuksen alkuaikoina 70-luvulla. Onneksi Explore: Beneath & Beyond -blogin roolipeliarkeologiset kirjoitukset keräävät näppärästi tietoa sadoista 70-luvun luolastoista (ja hieman muistakin seikkailuista) käyttöömme.

Alan Lucienin DIY-helmi Tomb of Ra-Hotep (1975) inspiroi aikoinaan Gygaxin kirjoittamaan Tomb of Horrorsin.
Jennell Jaquaysin kartoitusneroutta Night of the Walking Wet -seikkailusta (The Dungeoneer #5, 1977).

Albie Fioren Lichway (White Dwarf #9, 1978) on hieman vähemmän tunnettu alkuaikojen luolastomestariteos.

Listaan on oikein ansiokkaasti kerätty mukaan myös muita kuin TSR:n tai Judges Guildin julkaisemia luolastoja, joten nyt onkin hyvä perehtyä siihen minkälaisia tuotoksia liikkui aikoinaan hyvin aktiivisessa D&D-fanzine-kulttuurissa tai vaikka roolipelitapaamisten D&D-kilpapelaamisympyröissä. Samalla voi bongailla kuinka erilaiset kartta- ja kirjoittamisinnovaatiot kuten erilaiset karttasymbolit tai “special”-huoneet leviävät laajempaan käyttöön ajan kuluessa. Nykylukijalle taitaa kuitenkin eniten pistää silmään kuinka paljon Gary Gygaxin, Jennell Jaquaysin ja Albie Fioren kaltaisten tekijöiden luolastot olivat edellä kilpailijoitaan.

Leave a comment