20 kysymystä Elsirin laaksosta

Jeff’s Gameblogia kirjoittava Jeff Rients taitaa olla kaikkein pitkäaikaisin OSR-blogisti. Blogin ensimmäiset kirjoitukset ovat vuodelta 2004 ja yhdeksään vuoteen mahtuu aika paljon asiaa. Jeffin “kahdestakymmenestä kysymyksestä” on muodostunut jonkinlainen roolipelimaailman meemi. Näin hän itse kirjoittaa:

You can run D&D with just some PCs and a dungeon. I think that’s totally legit. But if you have a campaign setting, here are some things for you to think about.  Better to muse on these before your players ask you, rather than finding yourself on the spot.

Kysymykset löytyvät täältä. Nyt kun Elsirin laakso on lähtemässä käyntiin, ei varmaan ole pahitteeksi vastailla Jeffin kysymyksiin. Näitä tullaan varmasti tarkentamaan myöhemmin, mutta tässä esimakua kampanjan alkumetreiltä.

 • What is the deal with my cleric’s religion?

Tällä hetkellä kampanjassa käytetään Greyhawkin oletusjumalia, joskin jotain puhetta on ollut vähän persoonallisemman jumalpantheonin luomisesta. Greyhawkin jumalten lisäksi on tietysti olemassa runsaasti erilaisia paikallisia jumaluuksia ja tietysti kammottavia kaaosjumalia. Jos ja kun lähden kehittämään uskontoasioita, tapahtuu se varmasti “kulttimaisempaan” suuntaan. Visiossa jumalat näyttäytyisivät elollisina (tosin hyvin voimakkaina) olentoina abstraktien käsitteiden sijaan.

 • Where can we go to buy standard equipment?

Perustarvikkeita voi ostaa melkein mistä tahansa kylästä ja kaupungista. Tarvikkeiden saatavuus määräytyy ACKS:n pätevän Market Class -taulukon mukaisesti. Tällä hetkellä kampanjan “aloituskaupungissa” Drellinin lossilla ei ole sekatavarakauppaa tai muutakaan, mutta sellainen varmasti kaupunkiin rakennetaan, kunhan hallitsijat näin hyväksi näkevät. Tarvikkeiden saatavuus on siis alkuun huono.

 • Where can we go to get platemail custom fitted for this monster I just befriended?

Lähin taitava seppä löytyy Elsirin laakson suurimmasta kaupungista Brindolista. Myös eteläisillä vuorilla asuvat kääpiöt osaavat varmasti muokata haarniskan sopivaksi hirviölle, joskin sekä kääpiöt että ihmiset saattavat asennoitua hieman penseästi hirviöihin ja näiden ystäviin. Drellinin lossin seppä Morlin on tällä hetkellä maanpaossa kääpiöiden luona, mutta olisi varmasti kiinnostunut palaamaan kylään jos siihen tilaisuus ilmaantuu.

 • Who is the mightiest wizard in the land?

Tällä hetkellä Elsirin laaksossa on käytännössä kaksi velhoa ylitse muiden: Hadrax ja Immerstal punainen. Nuorempi Immerstal majailee Brindolissa ja vanhempi Hadrax Drellinin lossilla.

 • Who is the greatest warrior in the land?

Laakson mahtavin soturi on varmasti arvaamaton puoliörkkitaistelija Thewaouku, joka on mm. surmannut Tiamat-jumalan hirviömäisen “aspektin” jääkylmällä miekallaan.

 • Who is the richest person in the land?

Kukaan ei tiedä kuka on laakson rikkain henkilö, mutta Brindolin hallitsija lordi Jarmaath, rikas kauppias leidi Verrasa Kaal tai Drellinin lossin juuri läänityksekseen saanut seikkailijaporukka ovat kaikki hyvin varakkaita. Myös monet Brindolin aatelissuvuista hallitsevat merkittäviä omaisuuksia.

 • Where can we go to get some magical healing?

Sivistyneen maan papit ja druidit suhtautuvat suurimmaksi osaksi positiivisesti seikkailijaryhmien parantamiseen, joskin pieni lahjoitus kirkolle ei koskaan ole pahitteeksi. Drellinin lossin mahtavin pappi on tällä hetkellä Moradinia palvova Carlos-kääpiö.

 • Where can we go to get cures for the following conditions: poison, disease, curse, level drain, lycanthropy, polymorph, alignment change, death, undeath?

Carlos-kääpiö pystynee vastaamaan näihin ongelmiin, joskin huhutaan että Carlos olisi lähdössä piakkoin pitkälle matkalle.

 • Is there a magic guild my MU belongs to or that I can join in order to get more spells?

Mitää varsinaisia taikureiden kiltoja ei ole olemassa, joten kaikki taikurit suhtautuvat erittäin suojelevasti omaan osaamiseensa. Huhutaan että kaukaisessa Halruaan magokratiassa olisi suunnattoman monta lahjakasta velhoa, joten siellä on varmasti maagikiltojakin

 • Where can I find an alchemist, sage or other expert NPC?

Tällä hetkellä paras paikka palkata ammatiapua on varmasti Brindolin kaupunki, joskin Noitametsän haltiat ja Traakkivartion kääpiöt ovat myös eteviä mm. alkemiassa. Brindolin akatemian kirjasto on yleisen tiedon mukaan Elsirin laakson kehittynein tietovarasto.

 • Where can I hire mercenaries?

Drellinin lossin tuoreeseen paronikuntaan on viime aikoina hakeutunut yhä enemmän erilaisia ongenonkijoita ja palkkasotureita. Ainakaan vielä ei kaupunkiin ole muodostunut mitään yhtenäistä palkkasotureiden etujärjestöä, joten apureiden palkkaaminen tapahtuu enimmäkseen alueen tilapäisissä juottoloissa. Jos tarvitset kokeneempia apureita, on oikea paikka varmasti Eldremman turvallisuuspalvelu Brindolissa. Myös Dennovarin kaupungissa ja kääpiöiden luota voinee löytää palkkasotureita.

 • Is there any place on the map where swords are illegal, magic is outlawed or any other notable hassles from Johnny Law?

Ei.

 • Which way to the nearest tavern?

Tällä hetkellä Drellinin lossilla ei ole yhtäkään vakiintunutta majataloa tai tavernaa, joten anniskelu tapahtuu väliaikaisissa telttajuottoloissa ympäri kaupunkia.

 • What monsters are terrorizing the countryside sufficiently that if I kill them I will become famous?

Punaisen tuomiokäden armeija ei suinkaan ole tuhoutunut viimeiseen mieheen, joten Drellinin lossin ympäristössä on oletettavasti vielä runsaasti sen jäänteitä. Lisäksi huhutaan että etelässä päin olisi goblineita ja että Aavelordin joukot olisivat taas voimistumassa samalla suunnalla. Lännessä on nähty yhä enemmän roistoja viime aikoina. Kukaan ei ole uskaltautunut Noitametsään vuosikausiin, joten kuka tietää mitä hirviöitä siellä liikkuu…

 • Are there any wars brewing I could go fight?

Tällä hetkellä Elsirin laaksossa on rauhallista, mutta kuka tietää minkälaisia konflikteja alueelle tulevaisuudessa syntyy.

 • How about gladiatorial arenas complete with hard-won glory and fabulous cash prizes?

Drellinin lossin juottoloissa järjestetään tälläkin hetkellä (lähinnä) aseettomia gladiaattoritaisteluita kyllästyneiden palkkasotureiden välillä. Esivalta ei ole vielä puuttunut taisteluihin ja epäillään että ne saavat jatkua niin kauan kuin kuolonuhreja ei tule. Gladiaattoritaisteluiden ympärille on syntynyt myös vedonlyöntiä ja uhkapelejä.

 • Are there any secret societies with sinister agendas I could join and/or fight?

Naamioituneita ratsastajia on nähty Drellinin lossia ympäröivillä tasangoilla, mutta kukaan ei tiedä niiden tavoitteista tai nimestä. Lisäksi huhutaan että muinainen demoneita palvova Verisen tähden oppilaat -kultti olisi siirtynyt seudulle.

 • What is there to eat around here?

Elsirin laakson ruokakulttuuri on monipuolinen. Laaksossa syödään paljon viljaa, hedelmiä, juureksia, juustoja, sieniä, pähkinöitä ja (pien)riistaa. Kotieläiminä pidetään kanoja, hanhia ja sikoja. Lisäksi harjoitetaan jonkin verran laiduneläinten (lammas, vuohi, lehmä) pitämistä ja näitä eläimiä tietysti myös syödään, mutta lähinnä suurten juhlien aikana. Jonkin verran syödään myöskin kalaa ja äyriäisiä, joskin monet pitävät vedeneläviä alkeellisempana ja köyhille sopivana ruokana. Laakso on erityisen kuulu hedelmätarhoistaan, kypsytetyistä juustoistaan ja hedelmäviineistään sekä siidereistään.

 • Any legendary lost treasures I could be looking for?

Kuka tietää mitä tarunhohtoisia aarteita lännessä päin on.

 • Where is the nearest dragon or other monster with Type H treasure?

Musta lohikäärme Regiarix on kuulu ahneudestaan. Peto on nähty lentävän lännessä vuorten luona.

Leave a comment