Taidetta vai fantasiaa?

Olen muutaman viime viikon aikana käynyt lävitse valtavan määrän vanhaa maalaustaidetta, kaikkea muotokuvista maisemamaalauksiin. Materiaalista on löytynyt uskomattoman hienoja tauluja ja taiteilijoita, joiden olemassaolosta en tiennyt mitään. Toisaalta olen oivaltanut yhtä ja toista maalaustaiteen omista lainalaisuuksista, erikoisista aihevalinnoista ja niiden historiallisista taustoista. Kiinnostuneet voivat aloittaa vaikkapa Wikimedia Commonsin pastoraalimaalauksista tai rauniomaalauksista.

Kuva: LissingenEugenBracht1880BurgLissingen
Eugen Bracht: Burg Lissingen

Muitakin klassisia maalaustaiteen aiheita on, joten eiköhän massasta löydy ainakin jotain hyödyllisiä kuvia myös fantasianäkökulmasta. Ja mikä parasta, niin kaikki on yhteistä kulttuuriperintöämme, jota voi käyttää ihan vapaasti vaikkapa omissa painotuotteissaan, miettimättä sen kummemmin tekijänoikeuksia. Samalla saa tietysti kehitettyä omaa taidehistorian tuntemustaan!

Leave a comment