D&D:tä inspiroineita strategiapelejä

Olen monesti kirjoitellut D&D:tä inspiroineista erilaisista historiallisista ja fantastisista strategiapeleistä. D&D ei tietenkään syntynyt tyhjästä, vaan se perustui Gygaxin ja Arnesonin peliporukoiden jo vuosikausia kehittelemiin peleihin. Minkälaisia pelit sitten olivat ja mistä niistä voi saada tietoa? Hyvä paikka aloittaa on vaikkapa The Collector’s Troven kuvitettu lista tämän vuoden Gary Conissa pelatuista klassikoista.

Chainmailin säännöillä pelattava peitsiottelu. Kuva: The Collector's Trove
Chainmailin säännöillä pelattava peitsiottelu. Kuva: The Collector’s Trove

Kaikki listassa olevat pelit eivät suinkaan ole 1960-70-luvun taitteen strategiapelejä, mutta monet niistä ovat. Erityisen monet ovat Gygaxin ja Jeff Perrenin Chainmail-säännöille tehtyjä erilaisia skenaarioita, joita pelattiin tiiviisti myös Gygaxin omassa porukassa. Hauska myös huomata, kuinka seassa on myös vanhempia pelejä, esim. scifi-kirjailija H. G. Wellsin Little Wars vuodelta 1913 tai toisen scifi-kirjailijan Fletcher Prattin 40-luvulla kehittämä Naval War Game.

Leave a comment