Top 10 tietokonepelit kautta aikojen

Täysin henkilökohtainen ja subjektiivinen lista niistä peleistä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet mieleen.

Bubble Bobble

Kahden lohikäärmeen eeppinen seikkailu on parasta co-opia koskaan. Jostain syystä olen eniten mieltynyt PC:n “rikkinäiseen” versioon, NES- ja C64-versiot ovat aivan liian helppoja. Myös MAMElla ja PS-versiolla on tullut pelattua. Itse pelaan useimmiten Bobia ja hienointa on kun yhteistyö pelaa Bubin kanssa. Myös power-upeista (ja niiden spawnaamisesta) oppiminen on kiinnostavaa.

Civilization 4

Peli jota olen pelannut lopulta varmaan kaikista eniten. Järjetön oppimiskynnys, jos ei ole muuten pelannut Civejä, mutta Beyond the Swordin kanssa jo ihan hyvä pelikin, vaikkeivät vakoojahommat ihan toimi. Myös hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun pelataan “liian vakavasti”. Näen vieläkin painajaisia yli viiden vuoden takaisesta 17-hengen pelistä. Samasta pelistä peräisin oleva selän puukotushaava muistuttelee edelleen itsestään. Mutta ainakin peli jäi mieleen!

Dwarf Fortress

Äärimmäisen hieno ja kunnianhimoinen peli, jota on tullut pelattua intensiivisesti muutamaan eri otteeseen. Ihan viime vuosina en ole ehtinyt pysymään kärryillä kehityksessä, mutta aikaisempia versioita on tullut tahkottua. En ole kuitenkaan koskaan ollut mikään himopelaaja, pikemminkin pelannut peliä jonkinlaisesta hiljaisesta kunnioituksesta ja ihmetyksestä pelin syvyyden edessä.

Jagged Alliance 2

Esimmäinenkin Jagged Alliance oli hyvä, mutta kakkososassa loksahteli aika monta palasta kohdalleen. Parasta on kampanjan avoin luonne, alueiden ja resurssien hallinta, herkulliset persoonat ja hahmojen loputon varustaminen ja erilaisten kombojen pohtiminen. Itse taktinen peli on turhankin yksiviivainen, mutta kampanjarakenne on parasta missään pelissä koskaan.

Maniac Mansion

Ensimmäisiä kovaa kolahtaneita pelejä kuusnepalla, varmaankin sen vuoksi, että pelissä oli ihan oikea käsikirjoitus ja sopivan uskottavalta tuntuva camp-juoni. Vähän samoilla linjoilla mennään tarinoiden ja trooppien suhteen omissa roolipeleissä edelleen: hulluja tiedemiehiä, myrskyisiä öitä, nuoret vs. vanhat, avaruusoliot keskuudessamme jne.

Medal of Honor: Allied Assault

MOHAA:ssa on ihan ok yksinpelikampanjakin, mutta itse muistan pelin lähinnä lanien kautta. MOHAA:ta pelattiin aikoinaan laneissa todella paljon, mutta itselleni se on vielä merkittävämpi siksi, että väkäsin peliin erilaisia karttoja päiväkausia. Olin tehnyt karttoja jo esim. Doomiin ja Duke Nukem 3D:n, mutta MOHAAssa kaikki loksahti kohdilleen. Jotain karttoja näyttäisi edelleen löytyvän täältä.

Railroad Tycoon

Tätäkin olen pelannut ihan älyttömästi, viimeksi pari kuukautta sitten. Ei missään nimessä täydellinen, mutta sen pienoismaailma koukuttaa välittömästi, jos pitää yhtään pienoismalleista ja mikromanageroinnista. Jos vielä voisi vähän enemmän hallita sitä, miten kaupungit ja teollisuus kasvavat. Ja pelissä voi pelata vain 100 vuotta, joka on aivan liian vähän!

Star Control 2

Järjettömän laaja ja avoin sandbox-seikkailu, jossa voi paitsi tutkia, myös valita puolensa eri avaruusmölliäisten välisissä taisteluissa. Itse tykkäsin eniten maailmassa seikkailemisesta ja uusien liittolaisten (ja näiden alusten) keräämisestä ja jätin jossakin vaiheessa päätarinan oman onnensa nojaan. Eikä ole muuten ensimmäinen kerta kun jossakin pelissä käy näin. Useimmiten se on merkki pelin laadusta…

Ultimate Tapan Kaikki

Täydellinen Suomi-klassikko, jossa parasta oli (taas kerran) karttojen ja kampanjoiden tekeminen itse. Omista seikkailuista piti tehdä niin hankalia, että niitä ei meinannut päästä millään läpi. Pelasimme paljon ainakin paria toisen maailmansodan kampanjaa ja sitten jotain pankkiryöstökamppista, jossa päädyttiin Valkoisen talon kellareihin. Löytyisköhän omatekemät kentät vielä jostakin?

Wurm Online

Harvoja minua koukuttaneita nettipelejä, jossa kiehtoi erityisesti maailman avoimuus. Lurkailin vielä pitkään aktiivipeliaikojen jälkeen servereillä ja rakentelin metsään teitä ja pieniä mökkejä. Ainoita oikeasti pelottavia ja turhauttavia hetkiä toisten pelaajien kanssa koettu tässä, kun sekopäiset vuorelle eristäytyneet pelaajat rupesivat vähän “eläytymään”. Yhdessä hyvällä porukalla rakentaminen oli aina parasta…

Bubbling under:

Archon, Dark Souls, Baldur’s Gate, Europa Universalis 2, Legend of Zelda, Master of Orion, Operation Flashpoint, Paradroid, Phantasie 3, Puzzle Pirates

1 comment

Leave a comment