Mitä roolipelit olivat 1983?

Mitä roolipelit oikein ovat? Silmiini osui Micropost-nimisen julkaisun #2 vuodelta 1983, jossa Timo Pietilä selittää roolipelaamisen ja Dungeons & Dragonsin alkeita. Jutusta käy hyvin ilmi, kuinka hankalaa oli lopulta saada tietoa yhtään mistään täällä jumalan selän taakana vielä 1980-luvulla. Roolipelit näyttäytyvät jutussa jonakin tarunhohtoisena ja mielettömän siistinä (mitä ne tietysti ovatkin), eikä faktojen ja fiktion ero ole kovinkaan tiukka. Jutusta käy myös ilmi, että roolipelit sijoittuvat pelkästään luolastoihin…

Kuva: Micropost 2 (2/1983)
Roolipelit herättivät ihmetystä Suomessa jo 1983. Kuva: Micropost #2 (2/1983)

Micropost on muutenkin kovin mielenkiintoinen lehti. Tampereelta käsin toimitettu fanzine käsitteli vuosien 1983-85 välillä lähinnä kotimikroiluun liittyviä juttuja, mutta esim. lehden toinen numero (josta yllä oleva lainauskin on peräisin) perehdyttää lukijansa varhaisiin tietokoneroolipeleihin ja fantasiaan yleensä. Käsittelyssä on esim. Adventure-tyyliset tietokonepelit, Rainbown musiikki ja Pac-Manin SM-kilpailut. Hyvää kamaa!

Micropostista on ollut Skrollissa hiljattain Jukka Kauppisen esittely ja lehden numerot löytyvät skannattuina täältä.

Leave a comment