Hyviä ilmaisseikkailuita roolipeleihin

Hyväkin pelinjohtaja kaipaa joskus kättä pidempää, useimmiten valmisseikkailuiden muodossa. Valmisseikkailuita on moneen lähtöön ja ne vaihtelevat paitsi tuotantoarvoiltaan, myös hyödyllisyydeltään. Ajattelin käydä hieman lävitse sitä, minkälaista ilmaista seikkailumateriaalia netistä löytyy.

Olen itse sitä mieltä että hyvä seikkailu ei välttämättä kaipaa näyttävää taidetta, monikymmensivuista taustatarinaa tai sivukaupalla npc-motivaatioita. Sen sijaan valmisseikkailussa on syytä olla selkeitä karttoja, innostavan tiiviitä kuvauksia ja pelinjohtajan tehtävää helpottavia taulukoita ja muuta materiaalia. Paras valmisseikkailumateriaali on monesti mahdollisimman kevyttä ja viimeistelemätöntä, jotakin omien kampanjamuistiinpanojen ja vähän enemmän editoidun sisällön välillä.

Laitan siis tähän muutaman suosituksen niistä seikkailuista, jotka olen itse kokenut käyttökelpoisiksi tai innoittaviksi. Listan seikkailut eivät välttämättä sovellu kaikkien pelityyliin, mutta näistä olen saanut jotakin irti itse:

  1. Tsekkiläisen Gabor Luxin, taiteilijanimeltään Melanin, seikkailut ovat usein Conan- ja Vance-henkisiä moraalittomia hiekkalaatikoita, joiden pulpmainen meininki innoittaa valtavasti, ainakin minua. Linkkejä Melanin ilmaismateriaaleihin löytyy täältä.
  2. Basic Fantasy on ilmainen, vuden 1981 B/X D&D:tä emuloiva systeemi, jolle löytyy paljon ilmaista seikkailumateriaalia. Seikkailut hakevat inspiraatiota klassisista D&D-materiaaleista, kuten Keep on the Borderlandsista (JN1 The Chaotic Caves) ja Against the Giantsista (JN3 Saga of the Giants). Ne pikemminkin emuloivat klassikoita kuin keksivät mitään uutta, mutta suositeltavaa tavaraa silti. Ilmaiset seikkailut on ladattavissa täältä.
  3. Dungeon of Signs sisältää runsaasti outoja seikkailulokaatioita, joissa seikkaillaan jättiläispäiden sisällä ja pilviin rakennetuissa oudoissa kartanoissa. Lista ladattavista materiaaleista löytyy täältä.

Yllä oleva lista ei missään nimessä ole täydellinen, mutta sen avulla pääsee alkuun. Olisin lisännyt litsaan vielä Mines of Khumarinkin, mutta siitä ei vaikuta olevan tällä hetkellä ladattavaa versiota missään. Lisäksi kannattaa suunnata latailemaan Land of Nodin ilmaisnumerot täältä. tenfootpole.org:n hyvien seikkailuiden listasta löytyy myös jonkin verran ilmaistavaraa, kannattaa tutustua täällä.

Onko kellään muuta lisättävää listaan?

Leave a comment