Miltä ensimmäiset luolastot näyttivät?

Secrets of Blackmoor -Facebook-ryhmässä on viime päivinä esitelty vanhimpia säilyneitä luolastokarttoja. Kyseessä on Tonisborg Castlen, eli Dave Arnesonin pelikaverin Greg Svenson luolasto suunnilleen vuodelta 1974. Minusta on loputtoman kiinnostavaa, kuinka 70-luvun ensimmäiset luolastot erosivat moderneista vastineistaan. Käytäviä oli paljon enemmän ja huoneita vastaavasti vähemmän, eikä nykyisin kaikkien tuntema luolastokarttamerkistö patsaita ja salaovia merkkaavine tuttuine symboleineen ollut vielä nähnyt päivänvaloa.

Tonisborg Castle, level 1. Kuva: The Secrets of Blackmoor
Tonisborg Castle, level 10. Kuva: The Secrets of Blackmoor

Kuten kaikki parhaat luolastokartat, ovat “Suuren Sveninkin” kartat varsinaisia taideteoksia. Värien käyttö on hyvin kiehtovaa, kuten myös salaovien ja viistokäytävien suuri määrä. Viistokäytäviä on muuten ihan yhtä lailla myös Arnesonin varhaisissa Blackmoor-kartoissa, ja on niitä aika paljon myös Gygaxin Greyhawk-kartoissa. En ole oikein vielä tajunnut viistokäytävien merkitystä, mutta ehkä sekin jonain päivänä valkenee. Älyttömän hienoja karttoja joka tapauksessa!

1 comment

Leave a comment