Lord of Light

Roger Zelaznyn Lord of Light on omanlaisensa yhdistelmä sci-fiä, hindulais- ja buddhalaismystiikkaa, sekä new age -meininkiä. Vuonna 1967 julkaistu kirja kuvaa kadonneelta Urathin planeetalta maapallolle tulleita avaruusmatkaajia, jotka päätyvät muokkaamaan itsestään jumalavatareja hallitakseen planeetan alkuperäisasukkaita, näin synnyttäen ikään kuin vahingossa uskonnot. Lord of Light oli yhtenä inspiraation lähteenä Shahar-kampanjan taustalla, olihan myös Shaharissa juonenkäänteenä se, että ulkopuoliset jumalat olivat muilta planeetoilta tulleita astronautteja ja näiden luomia tekoälyjä.

Lord of Light -kirjasta oli 1970-luvun lopulla myös suunnitteilla elokuva, jonka konseptitaiteesta vastasi (kuka muukaan kuin) sarjakuvataitelija Jack Kirby. Konseptitaiteen perusteella elokuvasta olisi tullut kirjaakin tuhdimpi tykitys 60-luvun mystisismiä. Jos kirja oli lukukokemuksena melkein liiankin hengästyttävä, voi vain kuvitella millaisiin sfääreihin oltaisiin päästy elokuvallisella ilmaisulla. Lord of Light on varmaankin Jodorowskyn Dyyni-projektin lisäksi kaikkein kiinnostavimpia ei koskaan toteutuneita elokuvia.

Vielä oudompaa on se että CIA käytti Lord of Light -elokuvaprojektin jo kuopattua konseptitaidetta Iranin panttivankikriisissä 1979, luodakseen peitetarinan agenteilleen päästä maahan. Operation Argo -nimellä siinä vaiheessa kulkeva elokuva tarjosi keinon päästä maahan vapauttamaan Yhdysvaltain suurlähetystössä vankina pidettyjä jenkkejä. Tästäkin aiheesta on elokuva, jota en ole nähnyt, mutta jotenkin Lord of Light -tarinalle sopivia myös nämä tarinan  myöhemmät vaiheet.

Vaikka Lord of Light on kirjallisena teoksena liiankin levoton, on sen asetelma silti hyvin kiehtova. Se on paitsi kiinnostava esimerkki siitä minkälaisia uusia ajatuksia ja ideoita scifi-kirjallisuus voi parhaillaan herätellä, myös sopivan inspiroivaa ja jossain määrin yllättävää sisältöä roolipelikampanjan taustatarinaksi ja mytologiaksi. Shahar-kampanjasta jäi tällä kertaa väliin jumalten avaruusasemalle hyökkääminen, mutta sekin olisi voinut olla ihan hieno lopetus tarinalle…

Leave a comment