En Garde!

GDW:n vuonna 1975 julkaisema En Garde! on jälleen yksi pitkään fiilistelemäni monen pelaajan roolipelin ja ja strategiapelin sekasikiö. Peli sijoittuu 1600-luvun musketöörien Ranskaan ja siinä jokainen pelaaja ohjaa yhtä kaksintaistelijaa. Tarkoituksena on mitellä muita pelaajia vastaan kaksintaisteluissa, näin keräten kunniaa, rahaa ja kokemusta. Kaksintaisteleminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä pelin perimmäinen tavoite on nousta hovin sisällä yhä tärkeämpään asemaan.

Pelin ytimen muodostaa kaksintaistelusäännöstö, joka on periaatteessa peli jo itsessään. Sen lisäksi on olemassa erilaisia taulukoita esim. sotaan lähteville hahmoille, naimakaupoille ja hovijuonitteluille. Myös hahmon sosiaalinen tausta on hyvin oleellinen osa peliä, sillä perimmäisenä tavoitteena on sosiaalinen kiipeäminen. Kaksintaistelua käytetään ratkaisemaan erimielisyyksiä kahden hahmon ollessa kiinnostuneita samasta asiasta, olkoon se sitten tietyn naisen suosio tai jokin muu konflikti. Peli etenee tavallaan kaksintaisteluiden määrittämissä sykleissä, eikä D&D:n tai muiden seikkailijaryhmiin keskittyvien pelien tapaan jatkuvassa nykyhetkessä, joten se soveltuu erittäin hyvin esim. play-by-mail-tyyppiseen pelaamiseen, tai nykyisin tietty foorumi- tai sähköpostipelaamiseen.

Kuva: Blogofholding
En Garde! -kaksintaistelupelin ensimmäinen laitos vuodelta 1975. Kuva: Blog Of Holding

En Garde! on, aikaisemmin mainitsemieni Gangbustersin ja Boot Hillin, tapaan eräänlainen roolipelien “kuollut kehityssuunta”, jossa pääpaino on PvP:ssä, eli pelaajien välisissä taisteluissa. Vaikkei pelissä ole päätarkoituksena rooliin eläytyminen, kuten ei alkuperäisessä D&D:ssäkään, heräävät hahmot kuitenkin väkisinkin eloon ja pelaajat huomaavat väksinkin kannustavansa omia sankareitaan. Kahden eri pelaajan kaksintaistelijoiden sitten kohdatessa toisensa miekat tanassa, on jännitys varmasti käsinkosketeltava. Kumpi pitkään kehitetyistä sankareista lähtee kaksintaistelukentältä hengissä?

Olisi mielenkiintoista vetää pitkä kampanja En Gardea!, mutta ilmeisesti sitä voisi tyypata myös vaikkapa yhden illan aikana, vaikkapa vuorotellen muiden pelien kanssa. Jos olen oikein ymmärtänyt, voisi ilmeisesti coni-ympäristössäkin vetää pelin peräti 20 hahmolle yhden päivän aikana, niin että pelaajat käyvät vuorotellen jättämässä kuukauden siirtonsa pelinjohtajan luona, jonka jälkeen sitten ratkaistaan mahdolliset konfliktit joko kaksintaistelemalla tai niin että toinen osapuolet sopivat kiistansa. Täältä voi muuten lukea tarkemman selonteon pelin kulusta.

Pelistä on julkaistu useita laitoksia GDW:n alkuperäisen jälkeen, mutta ilmeisesti ne eivät hirveästi eroa toisistaan. Uusimman laitoksen voi ostaa 6e hintaan vaikkapa täältä. Taas uusi peli kokeiltavien joukkoon…

Leave a comment