500. blogikirjoitus

Limun ropellukset on tämän blogikirjoituksen myötä edennyt 500. julkaistuun kirjoitukseensa. Hommaan on mennyt karkeasti ottaen viisi vuotta, joten julkaisuja on syntynyt keskimäärin sata vuodessa. Lisäksi on tietysti paljon muutakin tekstiä, esim. kattava kampanjaraportti Rebeacksin aikakirjat viiden vuoden takaa. En voi kuin hämmästellä tätä määrää roolipeliaiheista pohdintaa ja selostusta, enkä alotellessamme osannut uskoa blogin elävän näinkin kauan. (Mainitsemisen arvoisia blogin johdannaisia on myös kokeellinen Luolastoradio keskustelu&roolipelaus podcast. Let’s play videot kuten The Curious Expedition ja nyttemin Divinity 2. toim. huom.)

Viiteen vuoteen ja 500. kirjoitukseen mahtuu kaikenlaista. On peliraportteja, pohdintaa, uutisia, huumoria, oppaita, seikkailuita ja tutkimusta roolipeliharrastuksen alkuvaiheista. Blogiin on kirjoitettu karkeasti ottaen yhteensä 170 000 sanaa, joista Iimu on kirjoittanut noin neljänneksen ja minä loput. Joulukuussa 2014 syntyi yksistään jo miltei 10 000 sanaa, lähinnä silloin työn alla olleiden mittavien luolamestarien oppaiden vuoksi. Muuten julkaisutahti on pysynyt suunnilleen 1 000 – 2 000 sanan kuukausivauhdissa.

Tällä hetkellä julkaisutahti on kuitenkin työ- ja opiskelukiireiden vuodeksi ollut suhteellisen maltillinen, ja sellaisena se tulee näillä näkymin pysymään, ainakin kesään asti. Syksyn osalta tilanne voi olla toinen, mutta tässä vaiheessa lienee vähän turhan aikaista sanoa mitään lopullista syksyn tilanteesta. Parhaassa tapauksessa blogille kuitenkin jää enemmän aikaa, joten pidetään sormet ristissä.

Pelirintamalla on ollut edelleen miellyttävän aktiivista. Olen pyrkinyt pelaamaan kaksi kertaa viikossa, useimmiten pelinjohtajan pallilla. Elsirin laakso ja Dwimmermount -kampanjat ovat kummaktin edenneet end game -vaiheiseen ja kahden peliporukan jakama Shahar-kampanja on pikemminkin jossakin kampanjakaaren puolivälin paikkeilla. Dwimmermountin kohdalla loppu häämöttää jo ihan muutaman pelikerran päässä. Elsisin laaksossa matkaa on vähän enemmän, mutta tehdään siinäkin paraikaa päätöksiä kampanjan jälkeisen tulevaisuuden varalle. Shaharissa ollaan edelleen etsimässä kaupungin alaisten luolastojen todellista olemusta, yllättävän usein kummatkin peliporukat ihan samoissa paikoissa, mutta kuitenkin eri aikoihin.

Tuomion luolasto on palaamassa, joten pääsen myös pelailemaan. Kampanja palaa alkujuurilleen netin yli Roll 20:n kautta pelattavana muotonaan, joten kehittelemme varmaankin taas uudenlaisia konventioita kartoittamisen ja muun suhteen. Tuomion luolastossa on meneillään jo neljäs pelihahmosukupolvi, ja pian selviää mikä seuraava kulma mystisen luolastokompleksin koluamiseen tulee olemaan. Tähän mennessä kaksi hahmoani, varas Uplaidos ja taikuri Inissee, ovat onnistuneet nousemaan, jos nyt eivät ihan kampanjamaailman legendoiksi, kuitenkin kuutostasolle asti. Kummankin tarina pelihahmona on kuitenkin katsottu jo loppuun asti, vaikka hahmot mahdollisesti vielä vaikuttavat tapahtumien taustalla.

Muulla pelirintamalla kirjoittelimme Sepon kanssa Lohikäärmeen luola -yhteensopivan seikkailun. Katsotaan saadaanko sitä julkaistua jossain vaiheessa, se voisi olla ihan kiva piristysruiske suomenkieliseen peliskeneen. Ainakin minua kiinnostaisi tehdä enemmänkin julkaistavaa pelimateriaalia, joskin ehkä jollekin kevyemmälle systeemille. “Valmiin” materiaalin kirjoittamiseen meni arvioimaani enemmän aikaa, joten pitäisi ehkä kehitellä julkaisuformaatti, joka tukisi paremmin luonnoksenomaisten seikkailuiden tekemistä.

Lautapelipuolella ovat viime aikoina vaikutuksen tehneet toisen maailmansodan pelit Triumph & Tragedy ja Quartermaster General. Ensiksi mainittu on kolmen hengen raskas koko päivän strategiapeli, jossa pääsee sotimiksen lisäksi myös juonittelemaan diplomatian keinoin, sekä kehittämään teknologiaa ja joukko-osastoja. Olen toistaiseksi onnistunut voittamaan vain venäläisillä, mutta lisää pelejä on toivottavasti tulossa. Quartermaster General on puolestaan jotakin muuta, sillä kuuden hengen strategiapelin voi hämmentävästi pelata loppuun muutamassa tunnissa. Silti siinä pysyy parhaiden toisen maailmansodan strategiapelien tunnelma ja haastavuus. Peliä pitäisikin päästä pikimmiten pelaamaan lisää!

Blood Bowl -liigamme on etenemässä kolmanteen osaturnaukseensa. Tähän mennessä joukkueeni Skinky Slipperz on voittanut kummatkin osaturnaukset, joten aika vahvalla sykkeellä mennään eteenpäin. Blood Bowl on kyllä loistava peli, mutta ehkä silti kiehtovimmillaan uuden joukkuueen alkutaipaleita luotsatessa. Lautapelien lisäksi on ollut puhe uuden Civilization 4 -massiivipelin käynnistämisestä, mutta katsotaan saadaanko hommaa eteenpäin. (Myös Blood Bowlista löytyy satunnaisia videoita, luvassa myös suoria lähetyksiä turnauksen huipentuessa! toim. huom.)

Olen hirvittävän ylpeä Limun ropellusta tämän astisesta taipaleesta ja toivon että julkaisematta on vielä samanmoinen määrä kirjoitusta. Tahti tuskin tulee pysymään 100. vuosittaisessa kirjoituksessa, mutta puoletkin siitä olisi aika kunnioitettava määrä. Katsotaan mitä tuleva vuosi tuo tullessaan, Taitavan luolamestarin opaskin on vielä kirjoittamatta.

Leave a comment