Proseduraalisesti luotuja kartanoita pelikäyttöön!

Yksi iso osa roolipelaamista on tilassa suunnistaminen, oli ympäristönä sitten luolasto, taikametsä tai kaupunki. Moni pelinjohtaja keräileekin tarkoitusta varten erilaisia rakennusten pohjapiirrustuksia, joita löytyy roolipelikäyttöönkin jo aivan valtavasti. Aina ei kuitenkaan ole helppo löytää juuri sellaista taloa tai pohjapiirrosta, jota kulloinkin hakee. Olen itse ratkaissut ongelman piirtelemällä itse pohjapiirrustuksia ties minkälaisiin eri rakennuksiin, mutta kaikilla pelinjohtajilla ei tietenkään ole siihen aikaa tai edes mielenkiintoa.

Wataboun sovellus antaa mahdollisuuden luoda kartanoita viidellä eri tyylillä. Kuva: watabou.itch.io/procgen-mansion

Wataboun täältä löytyvä proseduraalinen kartanogeneraattori ratkaisee monenlaisia ongelmia kaupunkeihin sijoittuvien pelien osalta. Sovellus osaa luoda sattumanvaraisia kartanoita, eli useasta eri rakennuksen osaasta koostuvia kokonaisuuksia, jotka näyttävät ja tuntuvat sopivan realistisilta soveltuakseen vaikka minkälaisiin kaupunkeihin sijoituviin fantastistisiin roolipeleihin. Parasta lienee se, että sovellus luo paitsi kartanon ulkokuoren, myös sisätilat kerros kerrokselta. P:tä painamalla saa esiin talon pohjapiirroksen ja nuolinäppäimillä voi valita mitä kerrosta kulloinkin haluaa tarkastella.

Sovellus luo myös automaattisesti pohjapiirrokset luoduille rakennuksille. Kuva: watabou.itch.io/procgen-mansion

Kartanoissa on juuri riittävästi varianssia että ne pysyvät kiinnostavina, mutta kuitenkin niin että suurin osa variaatioista on “uskottavia”. Koska kartanoista saa napin painalluksella sekä ulkokuoren että sisätilat, voi sitä käyttää todella helposti myös pelipöydässä. Kuvan pudottaminen esim. Roll20:n tai kuvankäsittelyohjelmaan ruudukon lisäämiseksi on lasten leikkiä, joten generoiduista kartanoista voi tehdä myös taistelukarttoja. Tuleekin mieleen, että sovelluksen ympärille voisi perustaa kokonaisen kampanjan, jossa idenana on vaikkapa tehdä ryöstöiskuja erilaisiin kartanoihin. Sovelluksesta on varmasti paljon hyötyä myös esim. Blades in the Darkia pelatessa.

Leave a comment