SIIS-visa #8

Kierros 1

Kirjailijoiden nimet. Mistä nimistä kuuluisien kirjailijoiden alkukirjaimet ovat lyhenteitä? Yhdestä nimestä saa jo ½ pistettä, kannattaa siis vastata!

1: J. R. R. Tolkien

2: George R. R. Martin

3: H.P. Lovecraft

4: Philip K. Dick

5: C. L. Moore

Kierros 2

Yleiskierros. Roolipelisääntöjä ja muita tärkeitä asioita.

1: Mitä Skyrimin “dovahkiin” tarkoittaa?

2: Monenko Zelda-pelin nimessä on nimi Link (“main series”)?

3: Minkä niminen Gloranthan jumala kapinoi ylpeää auringon jumala Yelmiä (Yelm) vastaan ja nousi jumalten kuninkaaksi?

4: Kuka kirjoitti Cthulhu-mythokseen kuuluvan Necronomiconin?

5: Kuka noitien metsästäjä tunnetaan myös nimellä Valkoinen susi tai Blavikenin teurastaja?

6: Mikä on Thiefin kestonoppa AD&D 1st editionissa?

7: Paljonko Goblinilla on kestopisteitä D&D 5ed?

8: Minkä pelin lisäosia ovat mm. Legends, Tempest, Nemesis, Planar Chaos ja Hour of Devastation?

9: Minkä roolipelijulkaisijan pelejä ovat Enoc – Operaatio Eisenberg, Generian Legendat ja Chthonian Highways

10: Minkä fantasiamaailman paikkoja ovat Asalon, Solace, Istar, Kendermore ja Neraka?

Kierros 3

Tunnista scifi- tai fantasiaromaani tekstinäytteen pohjalta. Suurin osa teksteistä on aivan kirjan alusta.

1: “Taivas himersi sataman yllä kuin sammuneelle kanavalle käännetty televisio.
“Ei se siltä tunnu että olisi koukussa”, Case kuuli jonkun sanovan. “Tuntuu kuin ruumis olisi kehittänyt valtavan huumevajauksen.” Se oli sprawlilainen ääni ja sprawlilainen vitsi. Chatsubo oli ammattimaisten ekspatriaattien baari; täällä saattoi ryypätä viikon kuulematta kahta vaivaista japanin sanaa.”

2: “Kolossa maan sisällä asui hobitti. Kolo ei ollut niitä inhottavia, likaisia ja märkiä koloja, jotka ovat täynnä madon päitä ja haisevat ummehtuneelta, eikä myöskään kuiva, paljas hiekkainen kolo jossa ei ole paikkaa missä istua eikä mitään mitä syödä. Sanalla sanoen, se oli hobitin kolo, mikä merkitsee mukavuutta.”

3: “Gontin vuorisaari, jonka ainut huippu nousee orpona yli puolitoista virstaa myrskyjen riepotteleman Koillismeren pinnasta, on kuulu velhoistaan.”

4: “Eräänä päivänä keksijä Trurl alkoi rakentaa konetta joka pystyi tekemään kaikkea mikä alkoi e:llä. Kun se oli koossa hän ryhtyi kokeilemaan sillä ja määräsi sen valmistamaan ensin eristimiä, sitten esiliinoja ja eräpuukkoja, joita kaikkia se heti tekikin, ja sen jälkeen erilaisia eineksiä ja elintarvikkeita paitsi etikkakurkkuja, joita Trurl ei voinut sietää. Kone täytti hänen käskynsä tarkalleen. Mutta vieläkään hän ei ollut täysin varma sen kyvyistä ja käski sen tuottaa lisäksi elämänlankoja, elohiiriä, elektroneja, eviä, epäkkäitä, ennusmerkkejä ja lopuksi etanolia. Sitä se ei kuitenkaan enää pystynyt valmistamaan, ja Trurl vaati hiukan ärtyneenä selitystä.”

5: “Muad Dib pystyi tosiaan näkemään tulevaisuuteen, Mutta täytyy ymmärtää hänen kykynsä rajat. Ajatelkaa näköä. Teillä on silmät, mutta ette kuitenkaan voi nähdä ilman valoa. Jos olette laakson pohjalla, ei voi nähdä laaksoa kauemmaksi. Niin myös Muad Dib ei pystynyt aina valita minne nähdä salaperäisen maaston ylitse. Hän sanoo, yksi hämärä päätös ennustuksessa, ehkä vain valinta kahden sanan välillä saattaa muuttaa koko tulevaisuuden luonteen. Hän sanoo, ajan näkymä on laaja, mutta kun kulkee sen läpi, ajasta tulee ahdas ovi. Ja aina hän vastusti kiusausta valita selkeä turvallinen polku ja varoitti” se tie johtaa taantumukseen.
Prinsessa Irulan”

6: “Reverie hehkuu, planeetan reuna on verhoutunut hohtavaan ilmakehän usvaan, sen laajat, matalat meret säihkyvät, sen suuret koralliatollimantereet ovat ruskeita ja vihreitä ja valkoisia pilvenriekaleiden lomassa. Taivas Talsetin, saarikaupunkini yllä on lasinkirkas kameran tarkentuessa kaupunkiin: tarkistin huolellisesti sääsatelliittien tiedot ennen kuin tein nauhoituksen. Vaikutelma on seesteinen ja hypnoottinen; sitten kamera putoaa kiihtyvällä vauhdilla alaspäin ja kaupunkini linjaverkosto laajenee lähestyessään yhdeksi kortteliksi, yhdeksi kaduksi, yhdeksi ihmiseksi, minuksi, ja oma kuvani paisuu täyttäen ruudun kokonaan. Ääninauhalta kuuluu:
     “Hyvät naiset ja herrat, Artificial Kid. Tämän nauhoituksen ovat tehneet mahdolliseksi kunnianarvoisa herra Richer Money Manies ja Artificial Kid. Tekijänoikeudet Reverien 499. Yhtiövuosi, Artificial Kid ja Kognitiivin dissonanssin Yhtiöt, Reverie.”

7: “Oli suuri nautinto nähdä esineiden tuhoutuvan, nähdä esineiden mustuvan ja muuttuvan. Pitäessään käsissään messinkisuutinta, suurta pythonkäärmettä joka syyti myrkyllistä öljyään kaikkeen maailmaan, hän tunsi veren jyskyttävän päässään, ja hänen kätensä olivat kuin jonkin ihmeellisen kapellimestarin kädet joka soittaa kaikkia loimuamisen ja polttamisen sinfonioita niin että historian riekaleet ja hiiltyneet rauniot roihahtavat suosionosoituksiin.”

8: “Linnunradan läntisen kierukkahaaran hyljityllä, kartoittamattomalla laidalla on pieni merkityksetön keltainen aurinko. Sitä kiertää noin 150 miljoonan kilometrin etäisyydellä pieni ja mitätön, sinivihreä planeetta, jonka apinoista polveutuvat asukkaat ovat niin alkukantaisia, että heidän mielestään digitaalikello on varsin hieno keksintö.”

9: “Robert Chidan oli tarkkailut postiaan levottomana viikon. Kallisarvoinen lähetys Kalliovuorten Valtioista ei kuitenkaan ollut saapunut. Kun hän avasi kauppansa perjantaiaamuna ja näki lattialla postiluukun alla pelkkiä kirjeitä, hän ajatteli, taidan saada kiukkuisen asiakkaan.”

10: “Kuunteles, nämä kaksi kaveria olivat kerran hullujenhuoneella. Ja eräänä yönä he päättivät ettei heitä enää huvita olla siellä. Niinpä he päättivät sitten karata. Joten, he nousevat katolle. Ja siellä kapean raon toisella puolella, he näkevät kaupungin katot, jotka ulottuvat kuutamoon. Tämän kapean välin toisella puolella he näkevät vapauden. No… ensimmäinen kaveri, hän hyppää ja pääsee toisen talon katolle. Mutta hänen ystävänsä, ei uskalla hypätä. Katsos, hän pelkää putoamista. Joten sitten ensimmäisellä kaverilla on idea… Hän sanoo: “Hei, minulla on taskulamppu mukanani! Minä näytän valoa tämän kuilun poikki, niin sinä voit sitten kävellä valonsädettä pitkin tänne. Mutta toinen kaveri pudistaa päätään. Hän sanoo: “Mitä sinä luulet minun olevan? Hullu? Sammutat sen kuitenkin, kun olisin puolivälissä!”

Kierros 4: Bonuskierros

Oikeasta vastauksesta 2 pistettä, väärästä vastauksesta -1.

1: Minä vuonna ilmestyi Nordicin ensimmäinen Peliluola?

2: Mistä vuodesta lähtien Ropeconia on järjestetty?

3: Julkaistiinko Arthur C. Clarken 2001: Avaruusseikkailu -romaani ennen vai jälkeen elokuvan?

4: Koska Cyberpunk-maailman kaupunki Night City on perustettu?

5: Minkä tieteenalan Trantorilla asuva Hari Seldon on kehittänyt?

1 comment

 1. Kierros 1

  1: John Ronald Reuel Tolkien

  2: George Raymond Richard Martin

  3: Howard Phillips Lovecraft

  4: Philip Kindred Dick

  5: Catherine Lucille Moore

  Kierros 2

  1: Dragonchild, dragonborn tai lohikäärmeen lapsi

  2: 4 (1) Zelda II: The Adventure of Link (NES), 2) The Legend of Zelda: A Link To The Past (SNES), 3) The Legend of Zelda: Link’s Awakening (GB/GBC/Switch), 4) The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (3DS))

  3: Orlanth (myrskyn jumala)

  4: Hullu arabi Abdul Alhazred

  5: Geralt riveralainen / Geralt of Rivera (Noituri / The Witcher)

  6: 1d6

  7: 7 (2d6)

  8: Magic the Gathering

  9: Ironspine (Miska Fredman)

  10: Dragonlance

  Kierros 3

  1: William Gibson: Neurovelho

  2: J.R.R. Tolkien: Hobitti

  3: Ursula LeGuin: Maameren velho

  4: Stanislav Lem: Kyberias / Miten maailma pelastui

  5: Frank Herbert: Dyyni

  6: Bruce Sterling: Taistelija (Artificial Kid)

  7: Ray Bradbury: Fahrenheit 451

  8: Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille

  9: Philip K. Dick: Oraakkelin kirja (The Man in the High Castle)

  10: Alan Moore: Batman – Killing Joke

  Kierros 4: Bonuskierros

  1: 1985

  2: 1994

  3: 2 kk jälkeen

  4: 1994 (Richard Nightin perustama)

  5: Psykohistorian

Leave a comment