Apua ansojen ja erikoishuoneiden suunnitteluun?

Kuten kuukausi sitten kirjoittelin, oletetaan ensimmäisessä “punalaatikossa” (eli Moldvayn Basic D&D:ssä) että 1/6 luolaston huoneista on erikoishuoneita (“special”), 1/6 huoneista sisältää ansan, 2/6 huoneista sisältää hirviöitä ja että loput 2/6 huoneista on tyhjiä. Jos vain 2/6 huoneista sisältää erilaisia hirviöitä ja otuksia, mitä kaikissa muissa huoneissa on tarkoitus olla?

Oikeastaan mikään D&D-laitos ei tue yllä luetelluista huonetyypeistä kunnolla kuin hirviöiden kohtaamista, mutta sitä tuetaan sitäkin enemmän. Erilaisia hirviöitä on yksinkertaisimmissakin D&D-laitoksissa kymmeniä ja monimutkaisemmissa useita satoja. Sääntökirjojen sisällöstä valtaosa käsittelee erilaisia hirviöitä, tai sitten hirviöiden esittelyä varten on oma sääntökirjansa.

Vaikka ansat ja erikoisuudet kattavat yhteensä yhtä ison osan luolastosta kuin hirviöt, löytyy sääntökirjoista paljon vähemmän niiden suunnittelua tai sijoittelua koskevia apuvälineitä. Ansoja on Moldvayn Basic D&D:ssä lueteltu kymmenkunta, eikä edes D&D 3.5 -laitos tunne niitä kovinkaan montaa, tai ainakin ne ovat mekaanisesti kaikki melkein samanlaisia. Erikoisuuksia (“special”) luetellaan Moldvayssa muutama erilainen, AD&D:ssä kymmenkunta ja uudemmissa laitoksissa ei juuri yhtään. Ja tämä siitä huolimatta, että 2/6 huoneista pitäisi olla erikoisuuksia!

Kuva: Fyxtrpg.com
Kuva: Fyxtrpg.com

Entäpä tyhjät huoneet, ovatko ne oikeasti täysin tyhjiä, vai vaiko vain peliteknisesti tyhjiä, siinä mielessä ettei niissä ole mitään pelaajia uhkaavaa vai auttavaa sisältöä? Tästä väitellään paljon, mutta olen itse sitä mieltä että tyhjät huoneet harvemmin ovat täysin tyhjiä. Ne ovat sen sijaan oiva väline luolaston taustatarinan kertomiseen. Tyhjässä huoneessa voi olla vaikkapa luolastoon aikaisemmin kuolleiden seikkailijoiden ruumiita (ja mahdollisesti vähäisiä aarteita), luolaston rakentajista kertovia patsaita, koristemaalauksia, mosaiikkeja, seinäkirjoituksia ja niin edelleen, joiden avulla luolaston historia ja tausta aukeaa pelaajille.

Niin, mitä kaikkiin ansa- ja erikoishuoneisiin on sitten tarkoitus laittaa? Mistä pelinjohtaja saa näiden suunnitteluun tukea? Julkaistuista sääntökirjoista ei oikeastaan mistään. Joitain apuvälineitä ja esimerkkejä löytyy sääntökirjoitsa, mutta pelinjohtaja saa pitkälti luottaa omaan oivalluskykyynsä. Olisi siis hyvä jos erilaisia pähkinöitä ja ansoja koottaisiin omaksi kirjakseen. En tarkoita Grimtooth’s Traps -tyyppisiä övereitä huumorijulkaisuja, vaan ihan tavallisia ansoja, jotka ulottuvat fyysisistä ansoista hankalampiin maagisiin pähkinöihin ja pulmiin.

Etenkin erikoishuoneet ovat D&D-laitosten eräänlainen pimeä kohta tai hiljaista kulttuuriperintöä: sellaisten keksiminen on vaikeaa eikä missään oikein neuvota miten niitä pitäisi tehdä. Onneksi apuvälineitä löytyy jonkin verran. AD&D:n ensimmäisen laitoksen DM Guidessa listataan ihan näppärästi erilaisia erikoishuoneita. Odd74-foorumilta löytyy joukkoistettuja erikoisuuksia. Hack & Slash -blogista löytyy näppärä apuväline erikoisuuksien suunnittellun PDF-muodossa. Goblin Punch -blogiin on listattu 124 OSR-haastetta, joista monet toimivat myös erikoishuoneina. Muitakin varmasti löytyy. Goblin Punchin listassa muuten listataan aika näppärästi erikoishuoneiden vaatimuksia näin:

I while ago I put out the call on G+ for some OSR-style challenges.  These are obstacles that meet the following requirements:
  • No obvious solution.  (Straight combat is always obvious.)
  • Many possible solutions.
  • Solvable via common sense (as opposed to system mastery).
  • No special tools required (no unique spells, no plot McGuffins at the bottom of a dungeon).
  • Not solvable by a specific class or ability.

Leave a comment