Jo muinaiset suomalaiset…

Ei muuten sovi unohtaa että suomessakin on osattu versioida D&D:tä jo kauan ennen nykyistä “retrokloonibuumia”. Ensimmäisenä toimeen taisi tarttua Risto “Nordic” Hieta, joka julkaisi The Secret Treasure of Raguoc in the Acirema Dungeons -nimisen pelin vuonna 1985, eli kohta kolmekymmentä vuotta sitten. MikroBitin pitkäaikaisesta Peliluola-palstastaan monelle vanhemman polven roolipelaajalle tuttu Hieta myi Acimeraa 50 markalla.

Mekaniikaltaan Acimera taisi mallintaa aika tarkkaan D&D:tä, joskaan tekijä itse ei sitä suoraan myönnäkään, vaan mainitsee suurimmaksi innoittajaksi Mattelin Intellivisiolle julkaistun Advanced Dungeons & Dragonsin -tietokonepelin, choose-your-own-adventure pelikirjat ja muut vastaavat. Myöhemmin “suomalaisen roolipelaamisen isä” kehitteli Acimeran pohjalta tunnetumman Miekka ja Magia -pelin, joka ilmestyi 1987. Silläkin taisi olla aika paljon yhteistä D&D:n kanssa, joskin asiaa pitäisi vähän tarkemmin selvittää. Täytyykin pelikämpillä käydessä ottaa opus käteen ja tehdä vähän vertailua. Miekka ja Magia möi jo jonkin verran enemmän, ilmeisesti satoja, joten se saattaa olla useamallekin lukijalle tuttu peli.

Intellivisionin julkaiseman Advanced Dungeons & Dragons -tietokonepelin kansi vuodelta 1982.
Intellivisionin julkaiseman Advanced Dungeons & Dragons -tietokonepelin kansi vuodelta 1982.

Nordicin omilta sivuilta löytyy herran itsensä kirjoittama mielenkiintoinen historiikki omasta pelaamisestaan. Ja jos Nordicia haluaa käydä haastattelemassa pelaamisesta Suomessa “silloin ennen”, onnistunee se edelleen Tampereen Fantasiapeleissä.

Onko kellään muuten omakohtaista kokemusta Acimerasta? Itse ainakin mielelläni näkisin kuvia jos jollain sellaisia on. Ehkä täytyy kysyä herralta itseltään…

4 comments

Leave a comment