Virginia Frances Sterrett

Virginia Frances Sterrett (1900–1931) oli yhdysvaltalainen kuvataiteilija ja kuvittaja, jonka unenomainen fantasiakuvitustyyli on hyvin tunnistettavan näköinen. Sterrettin ehti tekemään elämänsä aikana kuvituksia Ségurin kreivittären satuihin (Old French Fairy Tales (1920)), Nathaniel Hawthornen Tanglewood Talesiin (1921) ja Tuhannen ja yhden yön (1928) tarinoihin.

Tällaisella Tanglewood Talesista tutulla lohikäärmeellä kelpaa lennellä.

Sterrettin kuvissa on jotakin epätodellista, jopa hypnoottista, joka tavoittaa erinomaisesti vanhemmista fantasiaroolipeleistä tutun alitajunnasta ammentavan kuvaston, joka pohjaa satujen ja tarinoiden jaettuihin kokemuksiin. Siksi Sterrettin kuvitustyyli sopii erinomaisesti myös roolipelien taustaksi, etenkin sadunomaisempiin vanhan koulukunnan peleihin. Jo kuvia katsomalla tulee saman tien ideoita luolastojen erikoishuoneisiin ja tunnelmallisiin kohtauksiin.

En ole aivan varma kannattaako tällaisen taikapuun hedelmiä syödä.

Tuberkuloosin runtelema Sterrett olisi varmasti voinut luoda paljon enemmänkin, mutta nyt meillä on ihasteltavana vain kolmen satukirjan verran maagisia kuvituksia. Koska Sterrettin kuolemasta on jo kulunut yli 75 vuotta aikaa, olisi minusta ihan hyväksyttävää myös lähteä tutkimaan voisiko kuvituksia luoda enemmän tekoälyn avulla. En ylipäänsä hirveästi innostu tekoälyjen luomasta taiteesta, ennen kaikkea sen epäeettisyyden vuoksi, mutta tällaisessa tapauksessa se voisi olla ihan paikallaan. Kokeilinkin kuinka hyvin tekoälyt osaavat luoda uutta kuvitusta Sterrettin tyyliin, ja tulokset ovat itse asiassa aika lupaavia.

Sterrettin vedenalaiset maisemat ovat erityisen kutsuvia.

Leave a comment