Upea kartta maailmankaikkeudesta

Maailmassa on paljon hienoja roolipelejä ja pelimaailmoja, ja tuntuu välillä ettei kaikkien kokeilemiseen riitä aika. Yksi minua pidemmän aikaa kiinnostanut peli on alkuperäinen Traveller, sillä sen edustama avaruusrekkakuski-genre on jotenkin itselle läheinen, olenhan niellyt kaikenlaista scifiä jo pienen eliniän. Vaikka teini-iässä tuli kokeiltua hyvin rajoitetusti pelin myöhempiä inkarnaatioita ja “spin-off” -peli 2300 AD:ta, on alkuperäinen vuonna 1977 julkaistu Traveller on jäänyt kokematta.

Travellerin perintö elää ja voi hyvin. Alkuperäisten sääntöjen sujuvuutta kehutaan edelleen, joten pitäisi varmaan tukeutua niissä, vaikka samalla houkuttaisikin ottaa enneminkin käyttöön vaikkapa Stars Without Numberin tai Mothershipin kaltaisia “OSR adjacent” -sääntöjä. Travellerin sujuvuudesta kertoo kahdeksaan numeroon (tai pikemminkin heksadesimaaliin) perustuva maailmanluontisysteemi, jonka avulla voi hyvin nopeasti kehittää ja kuvailla satojen tai tuhansien tähtien kokonaisuuksia. Sen kaltainen elegantti maailmanrakennussysteemi mahdollistaa Travellerin valtavan maailman luomisen, ja kaiken tarvittavan data esittämisen hyvinkin tiiviisti.

Vaikka pelin 70-luvulta ponnistava systeemi on jo itsessään hyvin elegantti, saa siitä tietysti vieläkin enemmän irti modernin teknologian avulla. Huima travellermap.com esittääkin alkuperäisen Travellerin maailman yhtenä tuhansia tähtijärjestelmiä sisältävänä verkkosivustona, jossa voi zoomata yllättävän pitkälle, sekä ulos- että sisäänpäin. Vaikkei Travellerista tai scifistä olisikaan kiinnostunut, kannattaa silti käydä katsomassa äärimmäisen elegantti tapa esittää ja kuvata kokonainen maailmankaikkeus, jossa riittää seikkailtavaa vaikka vuosikymmeniksi.

Kartta helpottaa pelaamista silläkin tavalla, että sen tähtijärjestemistä on suorat linkit pelin hyvin ylläpidettyyn wikiin, josta saa sitten vielä tarkempaa tietoa jos pelin sisäänrakennettu tähtijärjestelmäkoodi ei itsessään inspiroi. Silti tietoa on juuri sopivasti, eikä peli juurikaan sorru vaikkapa Star Warsin ylettömään bloatiin ja sen aiheuttamaan ongelmaan pelin ja olemassaolevan fluffin yhteensopivuudesta. Kartan avulla voi myös suoraan laskea Google Mapsin tapaan matkareittejä eri tähtijärjestelmien välille, joten kyseessä on monellakin tapaa korvaamaton apuväline, joka saa mielikuvituksen laukkaamaan jo sitä tutkimalla.

Leave a comment