“Ahneus kasaa, kuolema tasaa.”

Koristellut pyhimykset (“jeweled saints”) ovat erikoinen kristinuskon historiaan liittyvä juttu, jossa Rooman katakombeista löydettyjä “pyhimysten” luurankoja lähetettiin Alppien ylitse Etelä-Saksaan ja muille katolisille alueille 1500-1600-luvuilla. Saksassa oletetut pyhimysten luurangot sitten koristeltiin ylettömillä rikkauksilla osana vastauskonpuhdistuksen tavoitetta palauttaa katoliselle kirkolle ja sen pyhimyksille niiden vaatima loisto. Lopputuloksena on kirkon vuosisatoja häpeissään piilottelema ilmiö, jossa luultavasti ihan tavallisten katakombeihin haudattujen ihmisten luurangot on vuorattu kullalla.

Tresaa!
Pyhä Aleksanteri haastaa sinut kajoamaan rikkauksiinsa! Kuva: chicgeek.org

Syvällä D&D:n luolastoissa tällä historialla ei kuitenkaan ole väliä. Oleellista on se, kuka pelaajahahmoista uskaltaa kajota virnuilevan luurangon yllä oleviin koruihin. Varsinkin kun luurangon silmässä tuikkii tietoisuuden siemen; vai onko se sittenkin vain silmän sisään työnnetty jalokivi? Hautaryöstöt ovat aina olleet yksi suosikkiteemoistani D&D:ssä, sillä pelaajien murtaessa kuolleiden käsiä saadakseen haltuunsa niiden sormiin pujotettuja sormuksia, on tunnelma useimmiten huipussaan. Mitä jos kuollut herää ja tulee vaatimaan takaisin rikkauksiaan? Entä jos jumalat näkevät ja kostavat?

Jeweled saints aiheesta voi lukea lisää esim. näistä linkeistä:
http://chickgeek.org/jewelled-saints/
http://www.theguardian.com/world/gallery/2013/nov/19/heavenly-bodies-relics-catholic-saints
http://www.atlasobscura.com/articles/the-most-beautiful-dead-photographs-of-jeweled-skeletons

Leave a comment