The Legend of Robin Hood

Kirjoittelin kuukausi sitten Robin Hoodin tarinoihin pohjautuvasta kampanjaideasta, mutta unohdin täysin mainita The Legend of Robin Hood -nimisen lautapelin vuodelta 1979! Joe Bision suunnittelema ja Avalon Hillin julkaisema peli on kahden hengen lautapeli, jonka juuret ovat Magic Realmin ja Knights of Camelotin tapaan syvällä strategiapelaamisen perinteessä. Kyseessä on kaksinpeli, jonka pelaajat ohjaavat Robin Hoodin iloisia veikkoja ja Nottinghamin sheriffin joukkoja, ja touhu lähentelee ainakin omasta mielestäni kiinnostavalla tavalla roolipelikampanjan pyörittämistä.

Loppupelissä näyttäisi aukeavan monenlaisia mahdollisuuksia molemmille osapuolille. Kuva: A Voice in the Wilderness / BGG

The Legend of Robin Hood tarjoaa paljon opittavaa myös roolipeleille ja niiden pelinjohtajille. The Legend of Robin Hood on tarinallinen lautapeli siinä mielessä, että sen pelaaminen tuottaa jonkinlaisen variaation Robin Hoodin tarinasta, mutta eri lopputulemat voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia. Nykyisistä tarinallisista lautapeleistä poiketen se tekee hyvin näkyväksi sen, että kyseessä on nimenomaan peli, joka voi päättyä monella eri tavalla ja jonka lopputuloksesta kisataan kahden osapuolen välillä. Nykykielellä The Legend of Robin Hoodin säännöt luovat pikemminkin emergentin mini-sandbox-kampanjan kuin vaihtoehtoisia loppuja sisältävän haarautuvan tarinapuun.

Nämä pahvilappuset eivät ehkä näytä kovinkaan kummoisilta, mutta ne sisältävät valtavan tarinallisen potentiaalin! Kuva: Phil Dutré / BGG

The Legend of Robin Hoodissa on paljon opittavaa myös roolipelaajille. Roolipelikampanjoita vetäessä on minusta tärkeää luoda sen kaltainen hiekkalaatikko, jonka eri mekaniikat ja proseduurit voivat tuottaa monenlaisia lopputuloksia, ja jonka sisällöstä pelinjohtaja ei ole enää yksin vastuussa. Nautin nykyisin pelinjohtaessani erityisesti siitä, että kampanja lähtee ikään kuin toimimaan omien sisäisten sääntöjensä ja logiikkojensa mukaan, hieman näiden vanhojen rooli- ja lautapelihybridipelien tapaan, ja että pelinjohtajan vastuulle jää vain pelaajien edesottamuksiin reagoiminen ja sääntörakennelman tuottamien tilanteiden pukeminen sanoiksi.

Leave a comment